XIV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku już za tydzień

Już w przyszłym tygodniu odbędzie się XIV edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. W programie znalazł się szereg atrakcji, w tym m.in. warsztaty kulinarne, degustacje, jarmark oraz konkursy dla zawodowców. Tegoroczne wydarzenie, z uwagi na sytuację epidemiologiczną w kraju, będzie odbywać się w nieco innej niż zwykle formie.

To już 14. edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, która co roku przyciąga nie tylko mieszkańców, ale także turystów. W tym roku odbywać się będzie w dniach 13-16 sierpnia.

Jednym z najbardziej popularnych i zarazem jednym z najważniejszych punktów programu będzie jak zwykle Jarmark Dobrego Smaku, który będzie się odbywał na Starym Rynku. Swoją ofertę, produkty i wyroby będą prezentować wystawcy z różnych zakątków Polski. Nie zabraknie tradycyjnych i charakterystycznych dla danych regionów dań, potraw i wyrobów. Będą zarówno m.in. sery, jak i wędliny, kiełbasy, miody, wina czy nalewki. To również okazja do spróbowania dań takich jak np. pierogi z kaczką i jabłkami czy ślimaki w sosie czosnkowym.

W tym roku, z uwagi na sytuację epidemiologiczną w kraju i na świecie, nie będzie wystawców zagranicznych, w tym odwiedzających Poznań każdego roku producentów m.in. z Litwy czy Węgier.

W programie Festiwalu znalazły się również warsztaty kulinarne prowadzone przez mistrzów kuchni. Tutaj także wprowadzono jednak dodatkowe zasady – nie będzie warsztatów otwartych, konieczne jest wcześniejsze zapisanie się na nie. Będą również warsztaty online.

Przygotowano także kolacje degustacyjne, na które również konieczne są wcześniejsze zapisy.

Podobnie jak w latach ubiegłych, w programie będzie również szereg tradycyjnych konkursów dla profesjonalistów. W tym roku głównym motywem wydarzenia będzie kaczka. Konkurs będzie miał jednak inną niż zwykle formę.

Tegoroczny konkurs będzie trochę inny. W związku z pandemią Covid-19 postanowiliśmy nie stawiać żadnych barier.  Restauratorzy zostali poproszeni o wypromowanie dania z kaczki, które mają w karcie – Juliusz Podolski, organizator konkursu

Potrawy konkursowe będą dostępne na Starym Rynku. Spróbować będzie ich można po przekazaniu niewielkiego datku na rzecz Drużyny Szpiku, która będzie obecna na miejscu.

Z uwagi na trwającą pandemię, na jarmarku wprowadzone będą dodatkowe zasady bezpieczeństwa. Sprzedający i klienci będą oddzieleni od siebie ścianą z pleksi. W kolejkach należy zachować odstęp od kolejnych osób. Wszystkie stoiska będą wyposażone w płyn dezynfekujący, a tam gdzie będzie to możliwe, klienci proszeni są o dokonywanie płatności kartą.

Jak podkreślają organizatorzy, uczestnicy Festiwalu będą mogli wykorzystać bon turystyczny.

Szczegółowy program XIV Festiwalu Dobrego Smaku można znaleźć na stronie internetowej.