Wykład "Kucharz francuski - powstanie haute cuisine w XVII wieku"

REKLAMA
Dom Bretanii, Stary Rynek 37, Poznań,

Dom Bretanii zaprasza na wykład prof. Jarosława Dumanowskiego pt. "Kucharz francuski - powstanie haute cuisine w XVII wieku". Jest to kolejny wykład z cyklu "Paryż - Spotkania z historią najsłynniejszego miasta świata".

Francja kojarzy się nam przede wszystkim z wyśmienitą kuchnią i winem, a kuchnia wydaje się najbardziej francuską ze sztuk. Francuska haute cuisine ostatecznie podbiła świat w XIX w., jednak powstała już w siedemnastym stuleciu. Wydawane wtedy w Paryżu książki kucharskie nie tylko rozsławiły Francję, ale i zmieniły świat. Uwielbiane wcześniej egotyczne przyprawy stały się niemodne, przyjemność pokonała post, a smak stał się prosty, naturalny i delikatny. Armie Ludwika XIV nie podbiły Europy, zrobili to francuscy kucharze.

Jarosław Dumanowski - profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych. Specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia.

Wstęp wolny.

Ruch drogowy

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA