Urządzenia grzewcze do barów i kawiarni

Urządzenia grzewcze w profesjonalnej gastronomii Urządzenia grzewcze to jedne z najważniejszych sprzętów w każdym lokalu gastronomicznym, gdyż umożliwiają one obróbkę cieplną gotowych potraw, a także pojedynczych składników. W tym artykule chcielibyśmy skupić się na dwóch podstawowych urządzeniach grzewczych, z którymi możemy spotkać się w kawiarniach, barach, a także w wakacyjnych punktach gastronomicznych, np. w górach […]

Urządzenia grzewcze w profesjonalnej gastronomii

Urządzenia grzewcze to jedne z najważniejszych sprzętów w każdym lokalu gastronomicznym, gdyż umożliwiają one obróbkę cieplną gotowych potraw, a także pojedynczych składników. W tym artykule chcielibyśmy skupić się na dwóch podstawowych urządzeniach grzewczych, z którymi możemy spotkać się w kawiarniach, barach, a także w wakacyjnych punktach gastronomicznych, np. w górach czy nad morzem. Czy istnieje na świecie osoba, która podczas wakacji nie chciałaby skosztowałać pysznego gofra z dodatkiem bitej śmietany, owoców i polewą? Nam też wydaje się, że jest to niemożliwe! Polacy bardzo lubią słodkie obiady oraz przekąski, dlatego bardzo często sięgają również po naleśniki, które nie tylko świetnie wyglądają, ale również fenomenalnie smakują! Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o profesjonalnych urządzeniach grzewczych, które umożliwiają przygotowanie idealnych naleśników i gofrów, to koniecznie zapoznaj się z tym artykułem. Życzymy miłej lektury.

Gofrownice dla gastronomii – pojedyncze i podwójne

Gofrownice dla gastronomii to urządzenia niezwykle proste i łatwe w codziennej obsłudze. Nie wymagają specjalnych umiejętności, gdyż ich budowa jest naprawdę banalnie prosta. Najczęściej z tego typu urządzeniami możemy spotkać się w dwóch formach – gofrownicy pojedynczej oraz gofrownicy podwójnej. To, na jaki model ostatecznie się zdecydujemy, jest całkowicie uzależnione od naszych oczekiwań, ilości obsługiwanych klientów, a także preferencji. Inne urządzenie kupi osoba, która przygotuje kilkanaście gofrów dziennie, a jeszcze inne ta, która prowadzi punkt sprzedający tylko ten słodki specjał. Najczęściej możemy spotkać się z gofrownicami, które umożliwiają przygotowanie gofrów w klasycznym, prostokątnym kształcie z charakterystycznymi dziurkami. Dostępne są także gofrownice dla gastronomii, które przygotowują gofry w kształcie Candy Waffles na patyczku, serca, koła, czy gofrów typu Churros. Wybór produktów, które są dostępne na rynku, jest naprawdę bardzo duży, dlatego jesteśmy przekonani, że z pewnością każdy z Was znajdzie coś dla siebie!

Naleśnikarki gastronomiczne, czyli jak przygotować idealne naleśniki

Kolejnym urządzeniem, które z pewnością zasługuje na uwagę, są naleśnikarki gastronomiczne. Możemy wyróżnić dwa główne rodzaje tych urządzeń, czyli naleśnikarki gastronomiczne elektryczne oraz naleśnikarki gastronomicznegazowe. Urządzenia do smażenia naleśników pozwalają na szybkie i bardzo precyzyjne przygotowanie naleśników idealnych, które będą posiadały odpowiednią grubość i konsystencję, dzięki czemu rozpłyną się w ustach. Podobnie, jak w przypadku gofrownicy, możemy spotkać się zarówno z naleśnikarkami pojedynczymi, jak i podwójnymi. Warto zaopatrzyć swój lokal gastronomiczny w tego typu urządzenia, gdyż pyszne naleśniki mogą być podawane zarówno na słodko – z dżemem, cukrem, nutellą i owocami, jak równie na słono, np. z mięsem, warzywami, czy wytrawnymi sosami. Dzięki temu, że dzięki naleśnikarkom możliwe jest uzyskanie stosunkowo dużych placków, gotowe naleśniki można dowolnie nadziewać, a następnie zapiekać.