Rogale świętomarcińskie to jeden z symboli Poznania. Tradycyjny wypiek na stałe wpisał się w kulturę stolicy Wielkopolski. Wielu poznaniaków nie wyobraża sobie listopada bez zjedzenia choć jednego rogala, a część uważa nawet, że zjedzenie go przyniesie pomyślność na cały kolejny rok.
Od 2008 roku wypiek wpisany jest do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych Unii Europejskiej, co oznacza, że jest oficjalnie regionalnym specjałem wytwarzanym według oryginalnego przepisu i z lokalnych surowców. Od tego samego roku przyznawane są także certyfikaty, które potwierdzają, że wytwórca wypiekł go zgodnie z tradycją.
Rogale świętomarcińskie mogą być wypiekane jedynie w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Ma charakterystyczny kształt poprzez zwijanie ciasta w podkowę. Do jego wyrobu wykorzystuje się m.in. ciasto półfrancuskie, biały mak, orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce i aromat migdałowy. Waga smakołyku powinna mieścić się w przedziale 150-250 gramów.
Certyfikaty przyznaje Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izba Rzemieślnicza i Urząd Miasta Poznania.
W tym roku certyfikat odebrało już 89 wytwórców, a w przyszłym tygodniu oficjalnie dołączy do tego grona kolejny. Pełna lista certyfikowanych cukierni i piekarni dostępna jest na stronie Cechu Cukierniczego.