Poznaniak walczy o finał prestiżowego konkursu dla najlepszych kucharzy

Jeszcze dziś będzie wiadomo, czy poznański szef kuchni Jakub Kasprzak awansuje do finału prestiżowego turnieju kulinarnego Bocuse d’Or, w którym wybierani są najlepsi kucharze świata. Poznaniak reprezentuje Polskę, a pomaga mu Patryk Paczkowski. Reprezentacja wspierana jest przez Miasto Poznań, Poznańską Lokalną Organizację Turystyczną i Aquanet.

Konkurs Bocuse d’Or nazywany jest kulinarnymi Oscarami. Wybierani są najlepsi kucharze świata. Finał odbędzie się w przyszłym roku w Lyonie. Aby się tam znaleźć trzeba przejść długa drogę eliminacji krajowych i kontynentalnych.

W czwartek w Tallinie rozpoczęły się eliminacje europejskie. Polska reprezentowana jest przez poznańskiego szefa kuchni Jakuba Kasprzaka, którego wspiera Patryk Paczkowski.Kasprzak jest laureatem szeregu ogólnopolskich konkursów. Doświadczenie zdobywał m.in. w Instytucie Paula Bocuse i takich państwach jak m.in. Grecja, USA, Norwegia i Kanada.

W ramach rywalizacji, kucharze musieli przygotować dwa dania – suma i przepiórkę. Każdy musiał wykonać również dwa sosy, wykorzystać co najmniej trzy dodatki, jednocześnie wplatając do potraw składnik, który wiąże się z tradycją kulinarną państw, które reprezentują.

Wyniki zostaną ogłoszone dzisiaj o godzinie 17:00.

Konkurs Bocuse d’Or organizowany jest co dwa lata od 1987 roku. Bocuse d’Or to “złoty Bocuse” – jest to odniesienie do złotej statuetki wręczanej zwycięzcy, przedstawiającej szefa kuchni. Zdobywcy drugiego i trzeciego miejsca otrzymają statuetkę srebrną i brązową.