Zwykle ogródki gastronomiczne w przestrzeni miejskiej mogły funckjonować do końca października. W tym roku, z uwagi na pandemię koronawirusa, która mocno uderzyła w branżę gastronomiczną, Miasto chce wydłużyć okres, w którym stoliki będą mogły być dostępne także poza lokalem.
Dzięki temu możliwe będzie zwiększenie liczby dostępnych miejsc w kawiarniach i restauracjach przy jednoczesnym dostosowaniu się do zasad reżimu sanitarnego. Wprowadzane obostrzenia nakładają obowiązek m.in. utrzymania odpowiedniej odległości między stolikami i maksymalnej liczby osób przebywających w danym pomieszczeniu.
Projekt stosownych zmian w przepisach ma być poddany pod głosowanie na najbliższej sesji Rady Miasta. Cena za zajęcie terenu pod ogródek będzie wynosić 50% ceny zwykle obowiązującej – tak jak obecnie, po zmianach wprowadzonych na wiosnę, w związku z miejskim planem pomocowym dla branży gastronomicznej. Wyjątkiem będą dwa dni listopada, kiedy to z uwagi na przepisy konieczne będzie uiszczenie opłaty w wysokości całej stawki.
Przez cały rok mogą natomiast być wystawiane stoiska promocyjne, czyli jeden rząd stolików i krzeseł przy elewacji budynku (restauracji, pubu). W zimowych miesiącach, czyli od listopada do marca, restauratorzy ponoszą za nie niższe opłaty.