Ogródki gastronomiczne w tym roku dłużej – z uwagi na pandemię

Ogródki gastronomicZwyzne w Poznaniu w tym roku będą mogły unkcjonować dłużej niż zwykle – to projekt zmian w przepisach, który ma pomóc przedsiębiorcom w czasie pandemii koronawirusa. Dzięki możliwości utrzymania stolików na zewnątrz lokalu, możliwe będzie zwiększenie liczby dostępnych dla klientów miejsc.

Zwykle ogródki gastronomiczne w przestrzeni miejskiej mogły funckjonować do końca października. W tym roku, z uwagi na pandemię koronawirusa, która mocno uderzyła w branżę gastronomiczną, Miasto chce wydłużyć okres, w którym stoliki będą mogły być dostępne także poza lokalem.

Dzięki temu możliwe będzie zwiększenie liczby dostępnych miejsc w kawiarniach i restauracjach przy jednoczesnym dostosowaniu się do zasad reżimu sanitarnego. Wprowadzane obostrzenia nakładają obowiązek m.in. utrzymania odpowiedniej odległości między stolikami i maksymalnej liczby osób przebywających w danym pomieszczeniu.

Projekt stosownych zmian w przepisach ma być poddany pod głosowanie na najbliższej sesji Rady Miasta. Cena za zajęcie terenu pod ogródek będzie wynosić 50% ceny zwykle obowiązującej – tak jak obecnie, po zmianach wprowadzonych na wiosnę, w związku z miejskim planem pomocowym dla branży gastronomicznej. Wyjątkiem będą dwa dni listopada, kiedy to z uwagi na przepisy konieczne będzie uiszczenie opłaty w wysokości całej stawki.

Przez cały rok mogą natomiast być wystawiane stoiska promocyjne, czyli jeden rząd stolików i krzeseł przy elewacji budynku (restauracji, pubu). W zimowych miesiącach, czyli od listopada do marca, restauratorzy ponoszą za nie niższe opłaty.