Rozpoczął się XIV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

Na Starym Rynku rozpoczął się XIV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Jak zwykle, w programie znalazły się m.in. tradycyjny jarmark, warsztaty kulinarne i konkursy dla zawodowców. Z uwagi na sytuację epidemiologiczną w kraju tegoroczna edycja festiwalu odbywa się przy dodatkowych środkach i zasadach bezpieczeństwa.

To już 14. edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, która odbywa się w Poznaniu. Jednym z najważniejszych i najbardziej znanych elementów festiwalu jest tradycyjny Jarmark Dobrego Smaku na Starym Rynku.  Jak zwykle nie brakuje tam wystawców z najróżniejszych zakątkó Polski. Można tam spróbować regionalnych i tradycyjnych przysmaków.

W tym roku, z uwagi na pandemię koronawirusa, nie ma części stoisk, do których poznaniacy i turyści zdążyli przywyknąć – stoisk zagranicznych wystawców.

Wprowadzono także dodatkowe zasady sanitarne znane m.in. z targowisk. Sprzedających i klientów oddziela ściana z pleksi. W kolejkach zalecane jest utrzymanie dystansu społecznego od pozostałych osób. Stoiska są wyposażone w płyn dezynfekcyjny. Część wystawców umożliwia również płatność zbliżeniową kartą.

W programie wydarzenia znalazły się również kolacje degustacyjne oraz warsztaty kulinarne, które pozwolą na odkrycie kuchni japońskiej, gruzińskiej i tajskiej. Także i w tym zakresie pandemia wymusiła wprowadzenie zmian.

W tym roku nie ma warsztatów otwartych. Na wszystkie obowiązują zapisy. To przemyślana decyzja. Rejestracja umożliwi nam skontaktowanie się z osobami, które wzięły udział w spotkaniach, gdyby zaszła taka konieczność. Są też warsztaty zdalne dla tych, którzy nie chcą wychodzić z domu – poświęcone będą kaczce poznańskiej

Wojciech Lewandowski, prezes Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, organizator festiwalu

Tradycyjnie odbędzie się również konkurs dla zawodowców. W tym roku kucharze przygotowują potrawy z kaczki.

egoroczny konkurs będzie trochę inny. W związku z pandemią Covid-19 postanowiliśmy nie stawiać żadnych barier. Restauratorzy zostali poproszeni o wypromowanie dania z kaczki, które mają w karcie

Juliusz Podolski, organizator konkursu

Potrawy konkursowe będą dostępne dziś na Starym Rynku. Poracje wydawane są za datek na rzecz Drużyny Szpiku.

Wytwórcy domowych trunków będą mogli wziąć udział w turnieju Polska Nalewka Roku. Ostatniego dnia festiwalu, na Starym Rynku można będzie skosztować też Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej.