Natura, architektura, kuchnia i klimat to cztery najczęściej wymieniane powody podróży do Albanii i Chorwacji. Do tych państw można polecieć z lotniska Poznań-Ławica i przekonać się na własne oczy, czym zachwycają się kolejni urlopowicze.
Albańska Tirana jest nie tylko stolicą państwa, ale także największym miastem w Albanii, największym ośrodkiem przemysłowym i centrum kulturalnym kraju. Założone w XVII wieku miasto obecnie nazywane jest przez turystów „kontrastowym”. Dlaczego? Ponieważ jest mieszanką historii z procesem odbudowywania i nowoczesności. Wciąż można tu znaleźć liczne ślady po komunizmie, w tym również największe w Albanii bunkry. Turyści chętnie korzystają również z wielu muzeów i wystaw. Chętnie odwiedzają również dzielnicę Blloku, która słynie z dużej ilości pubów i klubów. Nie brakuje również obiektów, budowli i miejsc, które trzeba odwiedzić będąc w Tiranie.
Nie da się ukryć, że wakacje w Albanii to również przygoda kulinarna. Choć tradycyjna kuchnia przypomina tę znaną z innych bałkańskich państw, to w przypadku Albanii jest wzbogacona o wpływy tureckie, co nadaje jej wyjątkowego smaku. Będąc tam koniecznie trzeba spróbować quofte, które przyrządzane jest z mielonego lub siekanego mięsa z wyjątkową mieszanką przypraw. Co ciekawe, bardzo popularnym albańskim zwyczajem jest picie młodego wina, które podawane jest niemal do każdego posiłku.
Trudno również wyobrazić sobie pobyt w Tiranie bez spróbowania narodowego albańskiego trunku jakim jest rakija. Najczęściej wyrabiana jest z winogron i innych podobnych owoców.
Do stolicy Albanii można wybrać się dzięki połączeniom czarterowym z lotniska Poznań -Ławica.
Ci, którzy wolą samemu organizować wyjazd i urlop, a chcą odkryć tajemnice Chorwacji, mogą skorzystać z połączenia regularnego do Zadaru, które realizowane jest do tego miasta z Poznania.
Dzięki połączeniu z poznańskiej Ławicy, bezpośrednio można polecieć do Zadaru położonego nad Morzem Adriatyckim. Historia tego miasta sięga IV wieku p.n.e., co wciąż widać w niektórych rejonach. Znajduje się tu m.in. Muzeum Archeologiczne, w którym dostępne są zbiory z czasów starożytnych i średniowiecza. Zadar jest również ważnym ośrodkiem przemysłowym, kulturalnym i akademickim.
Podczas pobytu w Zadarze poza łapaniem promieni słonecznych na plaży warto również zobaczyć zabytki, w tym m.in. ruiny rzymskich budowli oraz rzymskie forum, barokowe pałace czy liczne kościoły będące swego rodzaju wycieczką po historii poprzez architekturę przedromańską, romańską, gotyk, renesans i barok.
Kuchnia chorwacka to prawdziwa mieszanka różnych wpływów. Dużo potraw opartych jest na rybach i owocach morza z uwagi na położenie geograficzne i klimat. Ważne są także mięso oraz sery – głównie owcze i kozie. Ogromne znaczenie mają różnego rodzaju zioła, a do posiłku podawane jest wino. Co ciekawe, w większości regionów dostępne są wina lokalne, często niebutelkowane i dostępne jedynie bezpośrednio w rodzinnych winiarniach.
Połączenia i szczegóły dotyczące ich realizacji można znaleźć na stronie internetowej poznańskiego lotniska Ławica.
autorka: A. Karczewska
autorka: A. Karczewska