Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego – Uniwersytet Przyrodniczy zaprasza na cykl wykładów

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu zaprasza na cykl wykładów, które odbędą się 31 stycznia w sali A Collegium Maximum w ramach obchodzonego dzień później Międzynarodowego Dnia Bez Oleju Palmowego.

Coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na to, że olej palmowy nie jest pożądanym składnikiem naszego pożywienia. Coraz więcej pojawia się również oznaczeń na produktach, w których jest on wykorzystywany. Kilka europejskich państw zastanawia się również nad ustawowym ograniczeniem jego stosowania.

Przygotowane przez Uniwersytet Przyrodniczy wykłady pozwolą wyjaśnić kilka faktów i mitów dotyczących oleju palmowego. 

Organizatorzy zaplanowali na jutro trzy wykłady:

– Tropikalne lasy deszczowe Borneo i Sumatry. To wykład, który poprowadzi Andrzej Węgiel opowiadając o tym jak pozyskiwanie oleju palmowego, zmniejszyło lesistość tych wysp o 50%.
– Co powinniśmy wiedzieć o oleju palmowym? Opowie Marta Molska podkreślając, jakie są etapy pozyskiwania oleju oraz procesy, jakie muszą zostać użyte, aby wykorzystać olej palmowy w celach spożywczych.
– Wpływ oleju palmowego na zdrowie, o którym opowie Natalia Główka. Podczas swojego wykładu wspomni o szkodliwym wpływie związków zawartych w oleju na nasze zdrowie.

Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny, po wcześniejszym zgłoszeniu się na wykłady przez e-mail: jwegiel@up.poznan.pl bądź nr. tel.: 695-744-932.

Tuż po wykładach organizatorzy przygotowali również pokaz „live cooking” Mistrza Kuchni Marcina Świdra, który zaprezentuje kuchenne inspiracje na bazie produktów marki Proste Historie. Dla uczestników będzie również możliwość, aby sprawdzić procentowy skład swojego ciała, z równoczesną możliwością uzyskania porady od profesjonalnych dietetyków.

Wraz z jutrzejszymi wykładami zainaugurowana zostanie wystawa „Nie jem palmowego-chronię orangutany”, którą będzie można obejrzeć w holu Collegium Maximum do 29 lutego.