Zapach ryby i piernika podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego w Szreniawie

W Muzeum Rolnictwa w Szreniawie można było dziś spróbować świątecznych smakołyków i potraw, wziąć udział w warsztatach i pokazach kulinarnych, konkursach, animacjach, a także kupić oryginalne ozdoby i unikalne prezenty na stoiskach z wyrobami rękodzielniczymi. Wszystko to w ramach kolejnego Jarmarku Bożonarodzeniowego w Szreniawie.

Na jarmarku dostępnych był szereg różnego rodzaju wyrobów rękodzielniczych. Nie brakowało ozdób świątecznych, w tym m.in. ręcznie malowanych bombek, stroików na stoły, figurek porcelanowych, drewnianych i ceramicznych czy unikalnych zabawek i przytulanek.

Nie brakuje również jedzenia. Najmłodsi mieli okazję wypiekać i ozdabiać drobne pierniczki, natomiast na stoiskach poza piernikami znaleźć można było także inne wypieki i słodkości. Pojawiły się również przyprawy, przetwory, podroby i miody.

Podczas wydarzenia rozstrzygnięto również konkurs „Najlepszy smak Powiatu Poznańskiego – Smak Piernika 2019 i Smak Ryby 2019”. Udział w nim wzięli producenci, przetwórcy, restauracje,   koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne, które produkują tradycyjne wielkopolskie potrawy. 

Dania oceniano w kilku kategoriach, m.in. zupy rybnej, ryby faszerowanej, ryby w galarecie, piernikowe bloki czy małe pierniczki.

Całość uświetniały występy i wspólne kolędowanie.