Konkurs na Smak Powiatu Poznańskiego jedną z atrakcji Jarmarku Bożonarodzeniowego w Szreniawie

Konkursy na Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego -Smak Ryby oraz Smak Piernika będą atrakcjami tegorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego odbywającego się w Szreniawie. Wiele kulinarnych przysmaków czeka na odwiedzających 15 grudnia Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego.

W Szreniawie będziemy mogli spróbować najlepszych potraw z ryb lub pierników. Celem tych konkursów jest wyłonienie najlepszego smaku, który jednoznacznie będzie się kojarzył wszystkim z Wielkopolską. Niedawno w Szreniawie został rozstrzygnięty konkurs na Najlepszy Smak Pyry.

W konkursach mogą wziąć udział wszyscy producenci, przetwórcy, restauracje,   koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne, które produkują tradycyjne wielkopolskie potrawy. Dania będą oceniane w kilku kategoriach. “Z ryb będzie to zupa, ryba faszerowana, ryba w galarecie i rybne przekąski, a z pieników – piernikowe bloki i małe pierniczki” -podkreśla Jan Babczyszyn, twórca konkursów. Promocja tradycyjnych wielkopolskich przysmaków jest początkiem tworzenia większego przedsięwzięcia jakim ma być  Szlak Kulinarny Powiatu Poznańskiego.

Jego centralna część ma się  znajdować w odbudowywanym dworze w Skrzynkach, który zostanie oddany do użytku na przełomie 2020/21 roku. To tam ma  być zgromadzone całe dziedzictwo kulinarne powiatu poznańskiego. Na Jarmarku w Szreniawie każdy będzie mógł dokonać zakupów przedświątecznych. Wśród atrakcji znajdzie się miejsce dla koncertu kolęd czy warsztatów dla dzieci.

Impreza odbędzie się 15 grudnia w godzinach od 10:00 do 16:00. Rozstrzygnięcie najważniejszych konkursów nastąpi przed jej zakończeniem. W skład jurorów oceniających potrawy wejdą krytycy kulinarni oraz znawcy kuchni wielkopolskiej.