W Szreniawie będziemy mogli spróbować najlepszych potraw z ryb lub pierników. Celem tych konkursów jest wyłonienie najlepszego smaku, który jednoznacznie będzie się kojarzył wszystkim z Wielkopolską. Niedawno w Szreniawie został rozstrzygnięty konkurs na Najlepszy Smak Pyry.
W konkursach mogą wziąć udział wszyscy producenci, przetwórcy, restauracje, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne, które produkują tradycyjne wielkopolskie potrawy. Dania będą oceniane w kilku kategoriach. “Z ryb będzie to zupa, ryba faszerowana, ryba w galarecie i rybne przekąski, a z pieników – piernikowe bloki i małe pierniczki” -podkreśla Jan Babczyszyn, twórca konkursów. Promocja tradycyjnych wielkopolskich przysmaków jest początkiem tworzenia większego przedsięwzięcia jakim ma być Szlak Kulinarny Powiatu Poznańskiego.
Jego centralna część ma się znajdować w odbudowywanym dworze w Skrzynkach, który zostanie oddany do użytku na przełomie 2020/21 roku. To tam ma być zgromadzone całe dziedzictwo kulinarne powiatu poznańskiego. Na Jarmarku w Szreniawie każdy będzie mógł dokonać zakupów przedświątecznych. Wśród atrakcji znajdzie się miejsce dla koncertu kolęd czy warsztatów dla dzieci.
Impreza odbędzie się 15 grudnia w godzinach od 10:00 do 16:00. Rozstrzygnięcie najważniejszych konkursów nastąpi przed jej zakończeniem. W skład jurorów oceniających potrawy wejdą krytycy kulinarni oraz znawcy kuchni wielkopolskiej.