Salmonella w jajkach z Wielkopolski

Autor: Codzienny Poznań AK fot. GIS
REKLAMA

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem jaj pochodzących z Przedsiębiorstwa Wielobranżowego w Manieczkach. Ostrzeżenie dotyczy wybranych partii, w których wykryto pałeczki salmonelli.

Bakterie salmonella enteritidis wykryto w próbkach wymazów środowiskowych pochodzących z kurnika K-16. Produkty, jakie wskazuje sanepid to jaja z chowu na wolnym wybiegu oznakowane kodem na skorupce „1PL 30261302 W-WYBIEG”.

Oznakowania opakowań dostępnych w sprzedaży:

Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii:

08.10.2019 r., 09.10.2019 r., 10.10.2019 r., 11.10.2019 r., 12.10.2019 r.,

14.10.2019 r., 15.10.2019 r., 16.10.2019 r., 17.10.2019 r., 18.10.2019 r.

Numery partii/ data minimalnej trwałości:

nr partii: 11.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 08.10.2019
nr partii: 15.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 12.10.2019
nr partii: 16.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 13.10.2019
nr partii: 20.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 17.10.2019
nr partii: 21.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 18.10.2019

Produkcją oraz pakowaniem zajmowało się Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Gallus. Jaja pochodzą z Manieczek, natomiast opakowania ze Śremu.

Partie skażonych jaj zostały wycofane z obrotu. Sanepid przestrzega przed spożywaniem jaj z wymienionych partii, szczególnie w daniach i potrawach, gdzie jaja podawane są na surowo.

Komentarz został wysłany. Dziękujemy!
 Błąd: {{error}}
{{ comment.disabled == 1 ? '[Treść usunięta przez Administratora]' : comment.content}}
{{ comment.author}}, {{ comment.createdDate}}
{{comment.error}}
  • 1

Najpopularniejsze

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ruch drogowy

REKLAMA
REKLAMA