Już po raz kolejny w Muzeum Rolnictwa w Szreniawie świętowano dzień warzywa, które nieodzownie łączy się z Wielkopolską – pyry, czyli ziemniaka.
Podczas niedzielnego festynu można było m.in. wziąć udział w „wykopkach”, czyli zbiorze ziemniaków w różny sposób – ręcznie i mechanicznie, przy użyciu metody konnej, gwiazdowej kopaczki, kopaczki elewatorowej czy kombajnu.
Można było także przyjrzeć się maszynom rolniczym, wziąć udział w warsztatach m.in. lepienia z gliny czy wyplatania koszyków. Chętni mogli również sprawdzić swoją wiedzę na temat ziemniaków.
Jednym z głównych wydarzeń imprezy był konkurs Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry 2019, który skierowany był do producentów, przetwórców, właścicieli restauracji i gospodarstw agroturystycznych, którzy potrafią stworzyć najróżniejsze potrawy z ziemniaków.
Można było spróbować nie tylko tradycyjnych potraw takich jak pyry z gzikiem, szare kluchy, plyndze czy bambrzok, ale nie brakowało również nietypowych dań takich jak np. lody z ziemniaków czy pączki z ziemniakami.