Za tydzień w Poznaniu ruszają Smaki Regionów

Autor: Redakcja serwisu www.codziennypoznan.pl foto. archiwum
Artykuł sponsorowany
REKLAMA

W ostatni tydzień września w Poznaniu odbywają się najsmaczniejsze targi roku. Smaki Regionów, bo to o nich mowa, to wielka uczta regionalnej polskiej kuchni, tradycyjnych receptur oraz niepowtarzalnego smaku i aromatu. W programie pokazy kulinarne w wykonaniu gwiazd i finał konkursu kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich "Bitwa Smaków".

Smaki Regionów to pełna oryginalnej i smacznej żywności fiesta. Produkty przygotowywane w oparciu o dawne receptury, produkowane tradycyjnymi metodami, w oparciu o poszanowanie lokalnych zwyczajów i wartości. Należy przy tym pamiętać, że jest to także wydarzenie ekologiczne, zgodne z trendem slow food adresowane do współczesnych, bardzo świadomych konsumentów, przykładających dużą uwagę do spożywanych produktów i poszukujących tych, które mają ekologiczne pochodzenie czy też ich produkcja jest potwierdzona certyfikatem.

 

Kulinarna podróż przez regiony Polski

 

W ekspozycji udział wezmą przedstawiciele wszystkich województw. Znaleźć więc tu będzie można prawdziwe rarytasy. Znaleźć tu będzie można np. wyroby cukiernicze, które zostały docenione przez ogólnoświatową organizację Slow Food. Ruch Slow Food jest odzwierciedleniem wartości wyznawanych przez założycieli i pracowników marki Consonni. Wartości, które mówią o bezkompromisowej jakości, tradycji, dbałości o zachowanie powolnej natury procesu wytworzenia i odpowiedzialności za produkt. Specjalnością firmy jest pieczenie bab i ciast drożdżowych maślanych. Wyróżniają się one tym, że w procesie wytwarzania używane są drożdże naturalne, które firma pielęgnuje sama, stale podtrzymując ich aktywność biologiczną. Proces produkcji Ciasta Drożdżowego Maślanego trwa ponad 72 godziny.

 

Ogródek Dziadunia zaprezentuje receptury od serca. Na ich stoisku można będzie znaleźć aż 70 różnych przetworów z owoców i warzyw. Tworzone tak, jak dawniej, tylko z naturalnych składników: syrop z malin, żurek z własnego żyta, kiszona kapusta. A także rarytasy takie jak: konfitury z płatków róży, jarzębiny i wiele innych. Jakość i tradycja potwierdzona wieloma certyfikatami.

 

Łasuchy na pewno nie pogardzą regionalnymi śląskimi oblatami, czyli okrągłymi waflami według tradycyjnej receptury o smaku słodkim i waniliowym, współcześnie w różnych smakach. Tradycyjny produkt kulinarny znany co najmniej od XIX wieku na Górnym Śląsku.

 

Na stoisku pomorskiego na pewno nie zabraknie ryb oraz śledzi bałtyckich, które goszczą na stołach regionu od wieków, stanowiąc nieodłączny element kuchni pomorskiej. Warto zasmakować ich podczas Smaków Regionów. Polecamy zwłaszcza śledzie w marynacie: korzennej, koperkowej czy z goździkami.

 

Warto skosztować specjłałów Browaru PG4. To miejsce zainspirowane bogatą kulturą piwną oraz tradycją warzenia złotego trunku w Gdańsku. To tu została odtworzona receptura piwa JOPEN, które było gdańskim specjałem produkowanym co najmniej od 1449 roku. Warzył je sam Jan Heweliusz. Tradycje browarnictwa zaprezentuje także Pomorski Browar Tradycyjny, który posiada w ofercie produkt tradycyjny województwa pomorskiego czyli Piwo Pomorskie.

 

Gwiazdy świata kulinarnego na Smakach Regionów

 

Tegoroczna edycja targów Smaki Regionów będzie kusić zapachem i smakiem również dzięki gwiazdom sceny kulinarnej. Pojawią się tu Mateusz Gessler – kucharz, restaurator, miłośnik dobrego jedzenia, znany szerokiej publiczności również jako juror programu telewizyjnego TVN MasterChef Junior, który wystąpi jako ambasador produktów certyfikowanych Spółdzielni Mleczarskiej Udziałowców w Strzałkowie. Z idolem młodych kucharzy będzie można spotkać się również na stoisku województwa wielkopolskiego. Na scenie kulinarnej wystąpi także Jan Kuroń, a ci, którzy lubią oglądać programy kulinarne z pewnością ucieszą się na widok Oli Nguyen zwyciężczyni MasterChef 2018 oraz Tomasza Mullera – prowadzącego program w TVN Style „Z gruntu zdrowo”.

 

Wydarzenia towarzyszące

 

Smaki Regionów obfitować będą w atrakcje związane z jedzeniem, zdrową żywnością. W sobotę i niedzielę zapraszamy na Kino Kulinarne, podczas którego wyemitujemy kolejno:  Sobota: 15:30 „Faceci od kuchni” - reż. Daniel Cohen / Niedziela: 15:30 Podróż na sto stóp - reż. Lasse Hallström.  Z kolei na miłośników lodów czeka Lodowy Test Smaku, w którym uczestnicy będą musieli odgadnąć smaki lodów z pracowni rzemieślniczych.

 

Medal targów Smaki Regionów

 

Otrzymają go najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów. Konkurs rozegrany zostanie w dwóch kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Oficjalne wręczenie nagród odbędzie się podczas Otwarcia tragów, w niedzielę 29.09.2019 r. o godzinie 12:00 na scenie głównej w paw. 3A. Do konkursu zgłosiło się 65 produktów.

 

Wielki finał konkursu kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich Bitwa Smaków

Organizatorem konkursu pn. „Bitwa Regionów” jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. „Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę według własnej receptury i z rodzimych produktów.

 

W tym roku zainteresowanie wydarzeniem było najwyższe w historii konkursu: aż 784 Koła Gospodyń Wiejskich zgłosiły się do udziału. W „Bitwie Regionów” biorą udział drużyny składające się
z maksymalnie trzech osób. Konkurs jest przeprowadzany w trzech etapach. Pierwszy to weryfikacja nadesłanych zgłoszeń w Oddziałach Terenowych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Drugi – przygotowanie i prezentacja potrawy przez zakwalifikowane zespoły podczas kulinarnego wydarzenia w każdym z województw. Najlepszych 16 drużyn z całego kraju spotka się podczas finału.

 

Organizowany już po raz piąty konkurs jest okazją do zaprezentowania różnorodności tradycji kulinarnych oraz obyczajów regionów Polski. Wydarzenie to cieszy się coraz większym zainteresowaniem zarówno uczestników, których liczba z roku na rok wzrasta, jak i konsumentów, którzy chętnie oglądają zmagania zespołów reprezentujących ich województwa. Tegoroczny finał konkursu odbędzie się 29 września br. podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu. Najlepsze koło zostaną uhonorowane nagrodami, w tym nagrodami specjalnymi od  Kancelarii Prezydenta.

Komentarz został wysłany. Dziękujemy!
 Błąd: {{error}}
{{ comment.disabled == 1 ? '[Treść usunięta przez Administratora]' : comment.content}}
{{ comment.author}}, {{ comment.createdDate}}
{{comment.error}}
  • 1

Najpopularniejsze

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ruch drogowy

REKLAMA
REKLAMA