Tegoroczna edycja będzie już 13. w historii. Festiwal odbywać się będzie w dniach 15-18 sierpnia, czyli podczas długiego weekendu.
Jak zwykle, jednym z głównych punktów programu będzie Jarmark Dobrego Smaku, który będzie odbywał się na Starym Rynku. Pojawią się wystawcy z różnych zakątków Polski ze swoimi regionalnymi wyrobami. Nie zabraknie również stoisk zagranicznych, m.in. z Turcji, Sri Lanki, Węgier czy Litwy.
Tradycyjnie organizatorzy zapowiadają również warsztaty kulinarne, prowadzone przez szefów kuchni, podczas których będzie można m.in. bliżej zapoznać się z kuchnią grecką, gruzińską i tajską. Nie zabraknie także degustacji, wykładów, koncertów, a także konkursów dla zawodowców. Po raz kolejny na placu Bernardyńskim zorganizowany zostanie również Eko-Targ.
Po kilku latach przerwy na imprezę powraca scena Festiwalu Dobrego Smaku. Tegorocznym tematem będą Bałkany, a na czterech scenach w mieście, w tym również na plenerowej na Starym Rynku przed poznańską publiką zaprezentują się zespoły z Kosowa, Albanii, Serbii i Polski. Weekend Bałkański zostanie zorganizowany przy współpracy Akademii Gitary.
Z kolei tegorocznym tematem konkursu dla restauratorów będą… chłodniki w różnym wydaniu. Do rywalizacji zgłoszono 28 potraw. Każda z restauracji biorących udział w konkursie zostanie oznaczona specjalną naklejką na drzwiach.
Zaplanowano również turniej Polska Nalewka Roku, a w tegorocznej edycji, poza Grand Prix konkursu, przyznane zostaną złote, srebrne i brązowe medale aż dziewięciu zgłoszonym nalewkom.
Szczegółowy program Festiwalu Dobrego Smaku można znaleźć na stronie internetowej wydarzenia.