Sanepid kontroluje punkty produkcji i sprzedaży żywności przy jeziorach, ogródkach działkowych i trasach turystycznych

W okresie wakacyjnym poznański sanepid przeprowadza kontrole w miejscowościach wypoczynkowych i na trasach turystycznych w rejonie jezior, ogródków działkowych i targowisk, skupiając się na obiektach produkujących i sprzedających żywność. Akcje odbywają się w weekendy.

Jak poinformowano w komunikacie, w okresie od 15 do 30 czerwca przeprowadzono 10 kontroli, podczas których wystawiono 2 mandaty na kwotę 500 złotych za przechowywanie produktów nietrwałych bez ciągłości łańcucha chłodniczego, brak informacji o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji. Sprawdzane były m.in. stoiska wędlin na Jarmarku Świętojańskim.

Z kolei od 1 do 28 lipca skontrolowano 28 punktów i nałożono 4 mandaty na kwotę 1300 złotych. W jednym ze sklepów spożywczych ujawniono brudne lodówki, zamrażarki i podłogi, a także przeterminowane środki spożywcze.

Z kolei w wytwórni lodów podczas kontroli wykazano brak orzeczeń do celów sanitarno-epidemiologicznych, a także przeterminowane środki spożywcze. Innym przypadkiem było bistro, w którym stwierdzono niewłaściwe przechowywanie części surowców, brak odzieży ochronnej, brak identyfikacji owoców mrożonych oraz przeterminowane środki spożywcze.

Weekendowe kontrole będą prowadzone do 15 września.