Tydzień Kuchni Bałkańskiej organizowany jest przez Poznańską Lokalną Organizację Turystyczną, przy współpracy z poznańskimi restauracjami i szefami kuchni. To kolejne, po Tygodniu Kultury Bałkanów Zachodnich wydarzenie mające na celu przybliżenie poznaniakom kultury państw bałkańskich przed zaplanowanym na lipiec Szczytem Bałkanów Zachodnich.
Do akcji przyłączyło się 18 poznańskich restauracji. Ich szefowie kuchni przeszli intensywne warsztaty prowadzone przez utytułowanych szefów kuchni z Bałkanów. Wszystko po to, by przygotowane dania w jak największym stopniu dorównywały temu, co można zjeść w państwach bałkańskich.
Dania inspirowane kuchnią bałkańską serwowane w dniach od 13 do 19 maja dostępne będą w następujących restauracjach partnerskich:
- A nóż widelec – szef kuchni Michał Kuter
- Bo. Poznań – szef kuchni Bartek Staszak
- Cztery Pory Roku (Hotel Vivaldi) – szef kuchni Michał Pysklak
- Dąbrowskiego 42 – szef kuchni Łukasz Śliwa
- Delicja
- Figa – szef kuchni Dawid Klimaniec
- Flavoria (IBB Andersia) – szef kuchni Artur Szwacki
- Moderno – szef kuchni Maciej Piątek
- Modra Kuchnia – szef kuchni Szymon Sławiński
- MUGA – szef kuchni Artur Skotarczyk
- Nifty No. 20 – szef kuchni Sergiusz Hieronimczak
- Oskoma – szef kuchni Adam Adamczak
- Pałac Jaśminowy – szef kuchni Jakub Ignyś
- Panorama (Hotel HP Park) – szef kuchni Dominik Brodziak
- Projekt Alfa (Hotel Altus) – szef kuchni Krzysztof Borowicz
- Ratuszova – szefowie kuchni Adam Szefler & Tomek Berdziński
- The Time – szef kuchni Mikołaj Szmyt
- WineStone (Hotel Mercure) – szef kuchni Marcin Hajnce