Rozpoczyna się Tydzień Kuchni Bałkańskiej w Poznaniu

W Poznaniu rozpoczyna się Tydzień Kuchni Bałkańskiej, podczas którego, w wybranych poznańskich restauracjach będzie można spróbować dań z Bałkanów Zachodnich, przygotowanych pod czujnym okiem bałkańskich szefów kuchni.

Tydzień Kuchni Bałkańskiej organizowany jest przez Poznańską Lokalną Organizację Turystyczną, przy współpracy z poznańskimi restauracjami i szefami kuchni. To kolejne, po Tygodniu Kultury Bałkanów Zachodnich wydarzenie mające na celu przybliżenie poznaniakom kultury państw bałkańskich przed zaplanowanym na lipiec Szczytem Bałkanów Zachodnich.

Do akcji przyłączyło się 18 poznańskich restauracji. Ich szefowie kuchni przeszli intensywne warsztaty prowadzone przez utytułowanych szefów kuchni z Bałkanów. Wszystko po to, by przygotowane dania w jak największym stopniu dorównywały temu, co można zjeść w państwach bałkańskich.

Dania inspirowane kuchnią bałkańską serwowane w dniach od 13 do 19 maja dostępne będą w następujących restauracjach partnerskich:

  1. A nóż widelec – szef kuchni Michał Kuter
  2. Bo. Poznań – szef kuchni Bartek Staszak
  3. Cztery Pory Roku (Hotel Vivaldi) – szef kuchni Michał Pysklak
  4. Dąbrowskiego 42 – szef kuchni Łukasz Śliwa
  5. Delicja
  6. Figa – szef kuchni Dawid Klimaniec
  7. Flavoria (IBB Andersia) – szef kuchni Artur Szwacki
  8. Moderno – szef kuchni Maciej Piątek
  9. Modra Kuchnia – szef kuchni Szymon Sławiński
  10. MUGA – szef kuchni Artur Skotarczyk
  11. Nifty No. 20 – szef kuchni Sergiusz Hieronimczak
  12. Oskoma – szef kuchni Adam Adamczak
  13. Pałac Jaśminowy – szef kuchni Jakub Ignyś
  14. Panorama (Hotel HP Park) – szef kuchni Dominik Brodziak
  15. Projekt Alfa (Hotel Altus) – szef kuchni Krzysztof Borowicz
  16. Ratuszova – szefowie kuchni Adam Szefler & Tomek Berdziński
  17. The Time – szef kuchni Mikołaj Szmyt
  18. WineStone (Hotel Mercure) – szef kuchni Marcin Hajnce