Przyszła wiosna i do miasta wróciły ogródki gastronomiczne

Początek kwietnia i pierwsze dni wiosny oznaczają rozpoczęcie sezonu na ogródki gastronomiczne. Ładna pogoda zachęca do spędzenia czasu na powietrzu przy dobrej kawie czy jedzeniu.

Ogródki gastronomiczne na stałe wpisały się w wiosenno-letni krajobraz Poznania. Choć większość kojarzy je przede wszystkim ze Starym Rynkiem i okolicznymi uliczkami, to spotkać je można w całym mieście. Chętnie korzystają z nich zarówno mieszkańcy, jak i turyści – polscy i zagraniczni.

To okazja do tego, by na świeżym powietrzu i przy słonecznych promieniach wypić kawę, zjeść obiad czy deser.

Co ważne, w trosce o estetykę miasta wprowadzono odpowiednie regulacje przy wydawaniu pozwoleń na ustawienie takiego ogródka. Każdy musi zostać zaprojektowany zgodnie z wytycznymi opracowanymi przez poznański Urząd Miasta. Dotyczą one m.in. wymiarów, kolorystyki czy umieszczenia loga z nazwą lokalu bądź sponsora.

W obszarze staromiejskim ogródki mogą działać od niedzieli do czwartku w godz. 6:00-24:00, natomiast w piątki i soboty oraz w dni poprzedzające dzień ustawowo wolny od pracy w godz. 06:00-02:00. Poza obszarem staromiejskim ogródki mogą być otwarte w każdy dzień tygodnia w godzinach od 6:00 do 22:00.