Catering wielkanocny – wady i zalety

Autor: Redakcja serwisu www.codziennypoznan.pl foto. archiwum
Artykuł sponsorowany

Święta Wielkiej Nocy wiążą się z masą przygotowań – zwłaszcza gdy organizowane są w domu. Okazja ta wymaga nie tylko odpowiedniej oprawy czy porządków, ale przede wszystkim tradycyjnych dań, bez których większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego śniadania. Co jednak kiedy nie zawsze jest czas na przygotowanie potraw dla większej liczby osób? Odpowiedzią na to pytanie może być catering wielkanocny.

Na czym polega catering wielkanocny?

Ten rodzaj usługi znany jest już od dawna, ale nadal mimo wszystko korzysta z niego niewiele osób. A to wyjątkowe ułatwienie dla tych, którzy organizują przyjęcia na większą liczbę gości i nie są w stanie sami przygotować wszystkich posiłków. Jak działa catering? Zazwyczaj przed zamówieniem należy zapoznać się z obowiązującym menu (można je znaleźć na stronie internetowej restauracji z cateringiem), wybrać z niego interesujące nas zestawy, a następnie skontaktować z firmą, która taką usługę oferuje (w Wielkopolsce działa m.in. http://sklep.estella.pl, w którym można zamówić dania kuchni śródziemnomorskiej, a dodatkowo także całą obsługę imprezy!). Wyjątkowym udogodnieniem dla zamawiających jest na pewno dowóz zamówionych smakołyków pod wskazany adres i na konkretną godzinę.

Dlaczego warto zdecydować się na catering?

Głównym powodem jest oszczędność czasu – nie trzeba spędzać wielu godzin na staniu przy kuchni i pichceniu potraw na wielkanocne śniadanie. Co więcej, nie ma obawy również o jakość dań oraz ich smak, a jak wiadomo gotując samemu nie trudno o pomyłki, gdy dodatkowo ogranicza nas czas i umiejętności kucharskie. Inną zaletą cateringu wielkanocnego jest też świeżość potraw – przygotowanie wielu dań wymaga najczęściej przyrządzenia ich już dzień wcześniej, przez co niekiedy tracą swój wyjątkowy smak. Z pomocą cateringu jedzenie zawsze będzie świeże, a wybór oferty dobrej restauracji to gwarancja użycia najwyższej klasy produktów i przypraw.

Jakie są główne wady cateringu?

Dla wielu osób będzie to cena. Wiadome jest, że płacąc za dania zamówione z restauracji, ponosi się koszty nie tylko za wykorzystane składniki, ale przede wszystkim czas, jaki kucharz i jego pomocnicy musieli poświęcić na ich przyrządzenie. Jednak w parze z ceną idzie również jakość, dlatego można mieć przy tym pewność, że podane na stół dania będą cieszyć się niesamowitym powodzeniem. Inną wadą cateringu może być ograniczona oferta restauracji, ale wybór lokali jest na tyle duży, że najczęściej nie jest to problemem.

Jakie dania należy postawić na wielkanocnym stole?

Wielkanoc to najważniejsze święto w religii chrześcijańskiej, dlatego warto dobrze się do niego przygotować. Poza duchową oprawą warto zadbać też o część dla ciała. Każda potrawa znajdująca się na wielkanocnym stole ma swoje znaczenie, dlatego nie powinno na nim zabraknąć:

  • mięsa: na Wielkanoc podaje się głównie wędliny (kabanosy, białą kiełbasę), ale niekiedy także pieczony schab, szynkę lub klopsy,
  • sałatek i wielkanocnych przekąsek: oprócz smakołyków ze święconki na śniadaniu nie może zabraknąć sałatki jarzynowej, pasztetów (rybnych lub grzybowych), drobiowych galaretek czy faszerowanych jaj,
  • deserów: drożdżowe babki, sernik czy pascha to słodkości, których obecność na stole jest obowiązkowa.

Niekiedy dania te różnią się w zależności od regionu, ale wybierając zestawy cateringowe, warto mieć je na uwadze.

Komentarz został wysłany. Dziękujemy!
 Błąd: {{error}}
{{ comment.disabled == 1 ? '[Treść usunięta przez Administratora]' : comment.content}}
{{ comment.author}}, {{ comment.createdDate}}
{{comment.error}}
  • 1

Najpopularniejsze

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ruch drogowy

REKLAMA
REKLAMA