„Proces produkcji pączków nie jest ani prosty, ani trudny”. Cukiernicy zdradzają tajemnice Tłustego Czwartku

Autor: AK xnews

Tłusty Czwartek to jeden z tych dni, w których podobno nie powinno się liczyć kalorii. Jak powstają słodkie przyjemności, czyli tradycyjne pączki?

Dziś Tłusty Czwartek, a więc prawdopodobnie najsłodsze święto w roku. W ten dzień jemy dużo i tłusto, a na naszych stołach królują pączki i faworki. Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tradycyjnie przypada na tydzień przed Środą Popielcową, od której rozpoczyna się Wielki Post poprzedzający Święta Wielkanocne. Sam Tłusty Czwartek wywodzi się z tradycji pogańskiej i symbolizował najprawdopodobniej pożegnanie zimy.

„Proces produkcji nie jest ani prosty, ani trudny. Najpierw pączki muszą nabrać pięknego kształtu. Później muszą odrobinę wygarować, czyli urosnąć. Następnie smażymy, a na koniec prace wykończeniowe, czyli lukrowanie, pudrowanie”
Agnieszka Birańska, cukierniczka z Poznania

Komentarz został wysłany. Dziękujemy!
 Błąd: {{error}}
{{ comment.disabled == 1 ? '[Treść usunięta przez Administratora]' : comment.content}}
{{ comment.author}}, {{ comment.createdDate}}
{{comment.error}}
  • 1

Najpopularniejsze

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ruch drogowy

REKLAMA
REKLAMA