5 najlepszych naturalnych półproduktów kosmetycznych

Autor: Redakcja serwisu www.codziennypoznan.pl foto. archiwum
Artykuł sponsorowany
REKLAMA

Przygotowanie własnych kosmetyków w domu wielu osobom może wydawaćsię niezwykle problematyczne. Jest jednak zupełnie inaczej. Półprodukty kosmetyczne są łatwo dostępne i można znaleźć je w sklepie internetowym https://mydlasie.pl, który w swojej ofercie posiada najwyższej jakości, całkowicie naturalne artykuły. Co ciekawe, wszystkie z nich można stosowaćrównież jako pojedyncze specyfiki.

Jednym z takich półproduktów jest hydrolat z oczaru wirginijskiego. Jego właściwości są na tyle cenne, że składnik ten określany jest jako „złoto Indian”. To oni dostrzegli jego zbawienny wpływ na kondycję i wygląd skóry. Wspomniany hydrolat powstaje dzięki procesowi destylacji liści oczaru parą wodną. Pozwala na to na wydobycie z rośliny możliwie największej ilości drogocennej esencji przy jednoczesnym zachowaniu jej wszystkich właściwości i naturalnej struktury biologicznej. Przy produkcji jakiego typu kosmetyków stosowany jest ten półprodukt? Znajdziemy go między innymi w kremach, preparatach zwalczających trądzik, tonikach czy płynach do higieny intymnej.

Zastosowanie specyfików zawierających hydrolat z oczaru wirginijskiego pozwala na przywrócenie pożądanego, naturalnego kwaśnego odczynu skóry, który zanika po zastosowaniu kosmetyków myjących. Doceniane są rownież jego właściwości przeciwzapalne, co przekłada się na stosowanie tego składnika w produktach przeznaczonych do walki z trądzikiem czy skutkami zbyt długiego kontaktu z promieniowaniem słonecznym.

Nie można zapomnieć również o właściwościach łagodzących podrażnienia i odświeżających. Preparaty zawierające hydrolat z oczaru wirgińskiego szczególnie polecane są osobom zmagających się z dolegliwościami skóry tłustej, wrażliwej i naczynkowej. Można stosować je po umyciu twarzy, przed nałożeniem kremu czy innych środków nawilżających. Produkt pozostawi przyjemny, ziołowy zapach.

Innym niezwykle cennym półproduktem jest nierafinowane masło shea. Wytwarza się je z nasion drzewa Masłoszka Parka, które odnaleźć można na terenie Afryki. Masło uznawane jest tam ze względu na swoją długowieczność za święte i prawdopodobnie to właśnie między innymi temu specyfikowi Kleopatra zawdzięczała swoją niezwykłą urodę. Jego bogate właściwości oraz zawartość dużej ilości witamin A i E oraz minerałów sprawiają, że obecnie wykorzystywany jest nie tylko w produkcji kosmetyków, ale także w gastronomii. W branży kosmetycznej z użyciem masła shea przygotowuje się wiele rodzajów preparatów - są to między innymi kremy, balsamy, musy czy mydła.

Masło shea uznawane jest za doskonały produkt do ochrony przed skutkami oddziaływania zarówno niskiej jak i wysokiej temperatury. Sprawdzi się w zimowej ochronie przed mroźnym i suchym powietrzem, a jego zastosowanie pozwala jednocześnie na stworzenie na powierzchni skóry naturalnego, skutecznego filtra przeciwsłonecznego, który może wspomóc działanie klasycznego filtra stosowanego w ramach ochrony przed słońcem. Latem stosowanie masła shea po kąpieli pomoże w zapobiegnięciu przesuszenia skóry. Równie skuteczne jest rozpuszczenie niewielkiej ilości preparatu podczas kąpieli w wodzie, co pozwoli na stworzenie na ciele cienkiej, ochronnej warstwy, która w przeciwieństwie do niektórych kremów nie będzie wydawać się nadmiernie tłusta.

Maslo shea stosowane jest także w skutecznej walce z cellulitem i rozstępami, cieszy się dużym zaufaniem kobiet w ciąży, którym zależy na szybkim przywróceniu skóry do świetnej kondycji. Jego drogocenne właściwości doceniane są także w walce ze zniszczonymi, przesuszonymi końcówkami włosów oraz ze złuszczoną i zrogowaciałą skórą. Można bowiem z powodzeniem stosować je do pillingów z użyciem cukru.

Niezwykle skuteczny jest także wosk pszczeli, określany mianem skarbu natury. Wytwarzany jest dzięki działaniu pszczelich gruczołów woskowych, a więc równieżjest produktem w pełni naturalnym. Znany jest jako bezpieczny emulgator, pozwalający na przygotowanie emulsji. Niezwykle istotne jest to, aby korzystać z najwyższej jakości wosku żółtego. W przeciwieństwie do innych rodzajów i gatunków wosków nie zawiera on żadnych dodatkowych substancji takich jak choćby parafina, stearyna, łój czy żywice.

Wosk pszczeli stosowany jest między innymi do produkcji kremów, maści, balsamów i pomadek do ust. Pozwala na szybkie wchłanianie kosmetyków, co niweluje uczucie dyskomfortu. Jego popularność wynika także z wyjątkowego składu - zawiera tak cenne składniki jak nienasycone kwasy tłuszczowe, niezwykle potrzebne organizmowi sole mineralne i witaminę A zwalczającą wolne rodniki. Wosk stosowany jest także jako naturalny i skuteczny konserwant, a na skórze tworzy warstwę ochronną zapobiegającą utraty wody z organizmu. Zauważane są jego właściwości jako naturalnego filtra przeciwsłonecznego. Wiele osób dzięki temu półproduktowi cieszy się także komfortową i łagodną depilacją - wosk pszczeli jest bowiem składnikiem plastrów do depilacji ciała.

Specyfik wykorzystywany jest jednocześnie do produkcji eliminujących promieniowanie elektromagnetyczne i neutralizujących zapach dymu papierosowegoświec.

Zauważane są również drogocenne właściwości francuskiej glinki różowej, którątworzy mieszanka glinki białej i czerwonej. Połączenie to pozwala na przygotowanie specyfiku maksymalnie wykorzystującego możliwości pielęgnacyjne obu produktów, które wzajemnie się uzupełniają. Stosowana jest przy produkcji wysokiej jakości mydeł i szamponów do włosów, a także jako naturalny barwnik.

Francuska glinka różowa polecana jest do walki z zaskórnikami i przebarwieniami. Idealnie sprawdzi się także jako pomoc w zwalczaniu blizn. Ze względu na swojądelikatności może być stosowana przez osoby o skórze bardzo wrażliwej i delikatnej, która często bywa podrażniona.

Będąca składnikiem francuskiej glinki różowej glinka czerwona cechuje sięwłaściwościami sprzyjającymi poprawie krążenia w naczynkach. Sprawia to, że produkt ten jest niezwykle często wykorzystywany do pielęgnacji skóry naczynkowatej i zmagającej się z trądzikiem różowatym. Zauważane jest także działanie oczyszczające skórę oraz zapobiegającej nadmiernemu wydzielaniu sebum.

Stanowiąca drugi składnik glinka biała doceniana jest z kolei za swoje właściwościściągające i zabliźniające. Możliwe jest to ze względu na zawartość tlenku glinu. Glinka ta umożliwia również regenerację i wygładzenie cery.
Stosowanie różowej glinki polecane jest poprzez przygotowanie maseczki. W tym celu zwartość opakowania można zmieszać z hydrolatem, naparem ziołowym lub ewentualnie wodą w taki sposób, aby otrzymać produkt o konsystencji pasty. Następnie zalecane jest odczekanie z maseczką na twarzy około 15-20 minut. Istotne jest, aby uniknąć jej wyschnięcia. Maseczkę można także wzbogacić poprzez dodanie kilku kropel oleju. Produkt ten może być wykorzystany również podczas kąpieli.

Doceniane jest także masło kakaowe, wytwarzane z owoców kakaowca Theobroma cacao. To półprodukt cieszący się dużą uniwersalnością, ponieważ przeznaczony jest do stosowania na każdego rodzaju skórze. Zawdzięczane jest to niemal 100% zgodności z ludzką skórą. W związku z tym zawarte w maśle kakaowym składniki aktywne dobrze się wchłaniają, umożliwiającym skuteczną poprawę kondycji skóry. Stosowany jest między innymi do produkcji mydeł, pomadek i odżywek do włosów. Specyfik zawiera również kwas oleinowy, który jest uznawany za skuteczny środek służący nawilżeniu cery do pożądanego poziomu oraz polepszeniu jej wyglądu poprzez intensywną regenerację.

Masło kakaowe wyróżnia się także zawartością naturalnego filtra przeciwsłonecznego, który wspomoże działania klasycznego filtra stosowanego w celu ochrony przed nadmiernym działaniem promieni słonecznych. Stosuje się je także jako kosmetyk będący wsparciem dla skóry narażonej na kontakt z niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi takimi jak mroźne powietrze czy suchy wiatr.

Jego właściwości doceniane są również przez kobiety w ciąży, które stosują masło kakaowe w celu zniwelowania rozstępów.

Wszystkie wspomniane półprodukty kosmetyczne, które okażą się niezwykle pomocne w codziennej pielęgnacji cery oraz w walce z poszczególnymi dolegliwościami skórnymi, są bardzo łatwo dostępne. Stosowanie naturalnych składników oraz przygotowywanie z nich domowych, w pełni naturalnych kosmetyków o pewnej zawartości jeszcze nigdy nie było tak proste - wszystkie półprodukty oferowane są przez profesjonalny sklep mydlasie.pl. Pozostaje jedynie cieszyć się nową jakością używanych przez siebie kosmetyków.

Komentarz został wysłany. Dziękujemy!
 Błąd: {{error}}
{{ comment.disabled == 1 ? '[Treść usunięta przez Administratora]' : comment.content}}
{{ comment.author}}, {{ comment.createdDate}}
{{comment.error}}
  • 1

Najpopularniejsze

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ruch drogowy

REKLAMA
REKLAMA