Cukiernicy częstowali przechodniów rogalami świętomarcińskimi

Wczoraj wręczono certyfikaty dla wytwórców, którzy wypiekają rogale świętomarcińskie zgodnie z tradycyjną recepturą. Poznaniacy i turyści mogli spróbować takich słodkości na ulicach Poznania.

Tradycja wypiekania rogali w Poznaniu sięga 1891 roku. Słodkie wypieki z ciasta półfrancuskiego wypełnione masą makową to nieodzowna część obchodów Imienin Ulicy św. Marcin 11 listopada.

Od 2008 roku rogal świętomarciński jest “Produktem o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej”. Od dwóch lat certyfikaty wydawane są na trzy lata. Wczoraj do grona wytwórców, którzy mogą pochwalić się tym dokumentem dołączyło 105 wytwórców.

Z okazji przyznania certyfikatów, przechodnie mogli otrzymać rogala m.in. od cukierników oraz zastępcy prezydenta Poznania, Jędrzeja Solarskiego, którzy rozdawali słodkości na ulicach miasta.