Soczysta szynka z szynkowaru

Domowa szynka jest nie tylko smaczniejsza od sklepowych wyrobów, ale też zdrowsza – wiesz, że nie zaskoczy Cię żadnymi niepożądanymi dodatkami. Najprostszym sposobem na pyszną wędlinę własnej produkcji jest stalowy lub plastikowy szynkowar, czyli urządzenie stworzone do parzenia szynek, mielonek i innych wyrobów mięsnych.

Skąd wziąć solidny szynkowar? Wiele sprawdzonych modeli znajdziesz w sklepie AGDbest.pl. A jak wykorzystać taki sprzęt do przygotowania naprawdę soczystej szynki?

Co wpływa na soczystość szynki?

Aby wędlina miała odpowiednią konsystencję, należy dokładnie mierzyć czas oraz temperaturę parzenia mięsa w szynkowarze. To oznacza, że oprócz zegarka warto sięgnąć po termometr kuchenny z sondą. Każdy rodzaj mięsa ma inną optymalną temperaturę parzenia:

  • wołowina – 70[s]C
  • wieprzowina – 85[s]C
  • drób – 90[s]C
  • cielęcina – 75[s]C
  • jagnięcina – 80[s]C

W trakcie parzenia staraj się utrzymywać stałą temperaturę. Najłatwiej zrobić to korzystając z dużego garnka, podgrzewając wodę na niewielkim gazie. Gdy termometr wskaże zbyt wysokie wartości, dolej trochę chłodnej wody.

Duży wpływ na konsystencję ma również leżakowanie szynki. Po zakończonym parzeniu, schowaj ostudzony szynkowar do lodówki i nie spiesz się z jego otwieraniem. Warto poczekać przynajmniej dobę na wyjęcie przyrządzonej wędliny.

Przepis na szynkę drobiową w marynacie paprykowej

Aby przygotować swoją pierwszą, soczystą szynkę możesz skorzystać z poniższego przepisu.

Przygotuj następujące składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 600 g piersi z indyka
  • 3 sprasowane ząbki czosnku
  • łyżka słodkiej papryki i pół łyżki ostrej papryki
  • 6 g soli peklowanej
  • Półtora łyżeczki żelatyny
  • 0,5 litra wody

Umyj mięso i pokrój je na kawałki. Z reszty składników przygotuj marynatę. Mięso i marynatę umieść w szynkowarze i mocno dokręć śrubę. Dzięki temu szynka nabierze odpowiedniej formy, będzie bardziej zbita, a do tego mocniej przesiąknie smakiem marynaty. Wypełniony szynkowar włóż do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie możesz wyjąć szynkę. 

Następnego dnia wyjmij szynkowar z lodówki, wstaw do dużego garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości. Podgrzej wodę w garnku – w przypadku odpowiednia będzie temperatura 90[s]C. Staraj się nie doprowadzić do wrzenia. Parzenie powinno trwać od 1,5 do 2 godzin.

Gdy czas ten minie, wyjmij szynkowar z garnka i poczekaj aż ostygnie (powinno to trwać mniej więcej 2 godziny). Ostudzony szynkowar włóż do lodówki na kolejne 48 godzin.

To wszystko. Możesz spróbować swojej pysznej soczystej szynki!