W okresie wakacji letnich kontrolerzy sanepidu zwracają szczególną uwagę na punkty i obiekty produkujące oraz sprzedające żywność, punkty sprzedaży lodów i innych wyrobów cukierniczych, a także sklepy sezonowe na trasach turystycznych i ośrodkiwypoczynkowe.
W lipcu skontrolowano 22 miejsca, z czego aż 19 kontroli było wynikiem interwencji. Nałożono cztery mandaty na kwotę 1400 złotych, a także zamknięto dwa sklepy z powodu braku wody i braku pozytywnego wyniku badań wody.
Najwięcej problemów stwierdzono w zakresie m.in. braku segregacji w urządzeniach chłodniczych, brudnego wyposażenia i sprzętu, niepełnej informacji o alergenach oraz braku wdrożenia tzw. zasad dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych.
W sierpniu kontroli było dwa razy więcej, bo aż 54, wśród których 17 w obiektach otwartego żywienia zbiorowego, 19 w wytwórniach lodów z punktami sprzedaży i sklepach sezonowych, a 18 w zakładach małej gastronomii.
Także i w tym przypadku wystawiono cztery mandaty na kwoty od 150 do 700 złotych. Najczęstsze nieprawidłowości wynikały ze stosowania przeterminowanych środków spożywczych, braku bieżącej ciepłej i zimnej wody oraz braku segregacji w urządzeniach chłodniczych.
Sanepid zapowiada także, że weekendowe kontrole potrwają do 15 września.