Zmiana w strefie gastronomicznej to nie tylko unowocześnienie i nowy wygląd. To przede wszystkim odpowiedź na przemiany społeczne i zmiany zwyczajów mieszkańców dużych miast.
Stary Browar zauważył, że coraz więcej osób korzysta z możliwości “zjedzenia na mieście”. To już nie tylko wyjścia znajomych, ale także posiłki w samotności, z rodziną, parami czy dużymi grupami znajomych. Wyjście na lunch czy śniadanie to część stylu życia współczesnych mieszkańców miasta.
Do tej pory, w Atrium dostępne były przede wszystkim stoliki czteroosobowe. Obecnie do wyboru jest więcej konfiguracji – od stolików dwuosobowych, przez najróżniejsze kanapy i długie stoły.
Do pracy przy zmianach w strefie gastronomicznej w Starym Browarze zaproszono projektantów z poznańskiej pracowni mode:lina. Nowy design inspirowany jest energią urban life i sprzyja formule “eat & go”, w przeciwieństwie do restauracji na Dziedzińcu Szuki, które sprzyjają dłuższym spotkaniom.
Całość uzupełniona jest o materiały inspirowane historią Starego Browaru i miejsca, w którym powstał. Zachowano m.in. oryginalne elementy dekoracyjne, które powstały z elementów stanowiących pozostałości po oryginalnych kadziach, kotłach i innych maszynach browarniczych.
To nie koniec zmian. Stary Browar zapowiada także rewitalizację placu od ul. Ratajczaka przy skrzydle Pasaż. Pojawi się tam więcej zieleni, fontanna i mała architektura. Prace mają się rozpocząć jesienią.
Rewolucja czeka także foodcourt w Pasażu, gdzie zaplanowano m.in. powiększenie strefy gastronomicznej przy Multikinie.