Rozpoczął się XII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku i Jarmark na Starym Rynku

Stary Rynek “eksploduje” smakami, zapachami i kolorami, a to dlatego, że na staromiejskim bruku stanęły jarmarkowe budki Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.

Wczoraj ruszył XII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, a tym samym Stary Rynek stał się wielką kuchnią nacechowaną potrawami, ziołami, przyprawami oraz produktami regionalnymi z całego świata. W tym roku główną konkurencją jest wybór najlepszej czerniny, przygotowanej przez różne, nie tylko wielkopolskie restauracje. Tegorocznych czernin jest 27, a każda z nich wraz z jej twórcą chcą być numerem jeden.
 

„Co roku organizuje się konkurs dla restauracji na danie z kanonu kuchni wielkopolskiej, w tym roku to jest czernina. Nie tylko rywalizują pomiędzy sobą wielkopolskie restauracje, bowiem także z województwa łódzkiego, kujawsko-pomorskiego […] Nie jest to łatwe zadanie przed nami, czyli przed jurorarmi konkursu na najlepszą czerninę, bo jest to aż 27 czernin ale naprawdę, niektóre z nich zaskakują smakiem.

Wojciech Lewandowski, organizator Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w rozmowie z naszą redakcją


Rodzaje kuchni oraz pochodzenie potraw, które można spotkać na Rynku to istny raj dla amatorów gotowania, ponieważ różnorodność której można doświadczyć jest wspaniała. Która kuchnia przypada poznaniakom do gustu i podniebienia?
 

“„Trudno powiedzieć co najbardziej przypada poznaniakom do gustu, ale mieszkańcy napewno cieszą się tą różnorodnością festiwalu, bo klientów mają osoby sprzedające tradycyjne polskie rzeczy: miody, chleby, wędliny ale równie dużym powodzeniem cieszą się rzeczy bardziej egzotyczne jak np. ostrygi.”

Wojciech Lewandowski, organizator Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku


Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku trwać będzie do 19 sierpnia, natomiast zapach wspaniałego jedzenia w pamięci odwiedzających pozostanie zdecydowanie na dłużej.