Cykl rozpoczął się 27 maja i trwał przez cztery kolejne niedziele aż do dziś, gdy ponownie pojawił się na Starym Rynku w Poznaniu. Top Chef Jakub Reszka w kuchni, którą sam zaplanował, a przygotował mu ją Meblobuk, gotował na żywo potrawy kuchni afrykańskiej, ze szczególnym uwzględnieniem kuchni arabskiej. Ponownie pomagał mu w tym sous chef Roman Serdiuk.
Na Starym Rynku nie brakowało chętnych nie tylko do spróbowania potraw z odległych zakątków świata, ale także do wspierania Drużyny Szpiku. Cały dochód zebrany podczas imprezy był przekazywany na rzecz Fundacji, która jak zawsze miała także swoje stoisko, przy którym można było uzyskać informacje o działalności Drużyny oraz tym, w jaki sposób można zostać dawcą szpiku kostnego.
Upał i słońce wzmagały pragnienie, ale na szczęście można było je ugasić orzeźwiającymi mrożonymi herbatami od Ahmad Tea. Poziom cukru uczestnicy podnosili sobie słodkimi krówkami od telewizji East&West.
Potrawy m.in. z Maroka i Tunezji budziły duże zainteresowanie. Do obu tych państw, a także wielu innych można wybrać się bezpośrednio z lotniska Ławica w Poznaniu. Obecnie poznański port lotniczy oferuje szereg połączeń do państw afrykańskich, w tym do Tunezji, Maroka, Egiptu i Kenii. Jak mówiła część uczestników dzisiejszej imprezy, zdecydowanie jednym z powodów, dla których warto się wybrać do tych miejsc jest tamtejsza kuchnia.
Do przygotowania potraw kucharze użyli produktów, w tym warzyw, owoców i ziół z Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej w Poznaniu. Jak podkreślali, daje im to gwarancję, że składniki są świeże i zdrowe.
Dzisiejsza impreza zakończyła cykl “Gotuj się na nowości”, którego organizatorem było poznańskie lotnisko Ławica. Jego głównym celem było wsparcie Drużyny Szpiku. Podczas czterech tygodni zabawy udało się zebrać fundusze na rzecz Fundacji, a także pozyskać szereg nowych dawców szpiku.