Kulinarnie i odkrywczo na rzecz Drużyny Szpiku. Zbliża się cykl imprez plenerowych w Poznaniu

Cztery niedziele, cztery imprezy, mnóstwo jedzenia z różnych zakątków świata gotowanego na żywo przez Top Chefa i wyjątkowy cel. Już 27 maja ruszy cykl imprez plenerowych, podczas których zbierane będą fundusze na rzecz działalności Drużyny Szpiku. “Gotuj się na nowości” jest drugą edycją projektu kulinarnego, którego organizatorem jest Poznańskie Lotnisko Ławica. 

Poznaniacy pokochali jedzenie w plenerze, zwłaszcza, gdy restauracyjne potrawy gotowane są przez profesjonalistę na ich oczach. Podczas czterech weekendów, w cztery niedziele, będą mogli wziąć udział w imprezach z cyklu “Gotuj się na nowości”.

Uczestnik ostatniej edycji programu Top Chef, Jakub Reszka, który na co dzień pracuje w jednej z poznańskich restauracji, w specjalnie przygotowanej przez firmę Meblobuk ze Skórzewa plenerowej kuchni, będzie gotował na żywo potrawy z różnych zakątków świata – Hiszpanii, Ukrainy, Dominikany oraz Afryki, czyli z miejsc, do których można polecieć z poznańskiego lotniska Ławica. Organizatorzy zauważają, że spróbowane w stolicy Wielkopolski dania mogą pomóc poznaniakom w wyborze kierunku kolejnego urlopu.

To nie pierwsza związana z kulinariami akcja promocyjna siatki połączeń lotniska w Poznaniu i nie pierwszy raz, gdy port organizuje i anagażuje się w akcję charytatywną. 

Imprezy odbywać się będą w trzech lokalizacjach:

– 27 maja – Stary Rynek

– 3 czerwca – Most Jordana

– 10 czerwca – Kontener Art

– 17 czerwca – Stary Rynek

Wśród zaproszonych gości pojawią się m.in. mistrz olimpijski i mistrz świata, Szymon Ziółkowski oraz muzycy Kasia Wilk i Krzysztof Antkowiak.

Ci, którzy będą chcieli ugasić pragnienie, będą mogli spróbować nowości od Ahmad Tea – mrożonych herbat o różnych smakach. Nie zabraknie także czegoś dla zwolenników ekologii: na stoisku Wielkopolskiej Giełdy Rolno-Ogrodniczej będzie można zapoznać się z szeroką ofertą firmy. 

Dochód uzyskany ze sprzedaży potraw i toreb zostanie przekazany na rzecz Drużyny Szpiku. Podczas cyklu uczestnicy będą mogli m.in. zapoznać się z działalnością Fundacji, możliwościach wsparcia i promocji, a także zarejestrować się, jako potencjalny dawca szpiku i uzyskać odpowiedzi na pytania dotyczące krwidawstwa i dawstwa szpiku.

Uczestnicy będą mieli również okazję do zapoznania się z ofertami programów kulinarnych telewizji FOX oraz ofertą telewizji East & West.

Dla tych, którzy nie będą mogli pojawić się na wydarzeniach, będziemy je transmitować na żywo, na naszym portalu.

Serdecznie zapraszamy już w najbliższą niedzielę na Stary Rynek obok pręgierza. Bedziemy już od godziny 15:00