Wielkopolanie jedzą najwięcej jajek w Polsce

Jedna kura znosi przeciętnie 223 jajka. W produkcji kurzych jaj przoduje województwo wielkopolskie – podaje GUS. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego ponad 35 proc. polskich jajek produkowanych jest w Wielkopolsce. Na drugim miejscu, z o połowę mniejsza produkcją jest województwo mazowieckie. Pozostałe regiony mają zaledwie kilkuprocentowy udział w rynku. Najmniej jajek pochodzi z woj. opolskiego (1,5 proc.).

Wzrosła cena jajek – w 2017 r. na targowisku płaciliśmy za nie 71 gr. (rok wcześniej 67 gr.). Wzrosła też liczba jaj znoszonych przez przeciętną kurę – w 2017 r. były to 223 sztuki; w 2016 r. – 219 sztuk.

Maleje za to spożycie jaj. O ile w 2005 roku na jednego mieszkańca przypadało 215 jajek, o tyle dziesięć lat później było to już tylko 144. W 2016 r. spożycie jajek na jednego mieszkańca wyniosło 145.