Sanepid kontrolował sprzedawaną żywność. Nie obyło się bez madatów

Od początku miesiąca, pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu, przeprowadzili 101 kontroli związanych z żywnością i ich sprzedażą na terenie miasta. Akcja ma związek ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi.

Podczas działań, sprawdzano jakość żywności, w tym m.in. terminy jej przydatności do spożycia, warunki przechowywania oraz eksponowania towaru, warunki higieniczno-sanitarne czy zabezpieczenia żywności przed zanieczyszczeniami ze strony klienta.

Skontrolowano 68 sklepów, straganów i marketów. W wyniku kontroli, nałożono siedem mandatów na kwotę 1500 złotych za nieprzestrzeganie warunków termicznych żywności, wprowadzanie produktów przeterminowanych lub bez możliwości identyfikacji źródła pochodzenia, brak segregacji towaru przy sprzedaży oraz magazynowaniu, brak czystości i porządku oraz brak zabezpieczenia przed zanieczyszczeniami ze strony klienta.

Skontrolowano również pięć straganów na Jarmarku Wielkanocnym na Placu Wolności, gdzie sprzedawano żywność. Tam, nałożono mandaty za brak higieny sprzedaży, brak odzieży ochronnej i brak zachowania łańcucha chłodniczego.

Od początku miesiąca przeprowadzono również 12 kontroli interwencyjnych po zgłoszeniach klientów. Dotyczyły one nieprzestrzegania higieny sprzedaży oraz wprowadzania do obrotu przeterminowanych produktów spożywczych. Nałożono za to cztery mandaty na kwotę 800 złotych.

Pracownicy sanepidu skontrolowali także czystość i higienę koszyków zakupowych w sklepach i marketach. Podczas 16 kontroli nałożono cztery mandaty na kwotę 700 złotych.