Jedną z pierwszych tego typu inicjatyw w Polsce była Akademia Kulinarna SPOT. to EAT, która mieści się w budynku XIX-wiecznej wildeckiej elektrowni. Profesjonalnie wyposażone studio powstało obok Restauracji SPOT. siedem lat temu. Przez cały ten czas regularnie, kilka razy w tygodniu, odbywają się w nim różnego rodzaju warsztaty. Na liście prowadzących znajdują się znani kucharze (Grzegorz Łapanowski, czy Tomasz Jakubiak), postacie medialne i blogerzy kulinarni (Marta Dymek / Jadłonomia czy Eliza Mórawska / WithePlate), cukiernicy (Tomasz Dekert), znawcy serów (Genio Mientkiewicz) i wina (Tomasz Prange-Barczyński), twórcy nalewek (Karol Majewski) i specjaliści od zdrowego żywienia (dr Beata Pieczyńska). Ideą Akademii jest bowiem połączenie tradycji wspólnego gotowania, profesjonalnej wiedzy oraz dobrej zabawy. Wcielana jest ona w życie w czasie warsztatów z kuchni niemalże z całego świata. Dzięki nim możecie się nauczyć jak kisić buraki i dowiedzieć się więcej o kulturze Armenii, lepić pierożki gyoza i poznać smażenie na parze oraz zasady zbierania czeremchy, aby zrobić z niej najlepszą nalewkę.
Warsztaty to nie tylko świetny sposób na spędzanie wolnego czasu samodzielnie, z współpracownikami lub z przyjaciółmi, ale także dobry pomysł na bożonarodzeniowy prezent. Zaproszenie do Akademii SPOT. to EAT, zaprojektowane przez poznańskie studio Bułka z Masłem, na pewno będzie się dobrze prezentować pod każdą choinką.