Obiady Czwartkowe z marką Philipiak

Philipiak to lider na rynku, który skupia prestiżowe marki takie, jak Philipiak Milano, Kallman, I Disegno oraz Linea Natura. W ofercie firmy znaleźć można zarówno najwyższej jakości naczynia kuchenne, zestawy sztućców, komplety porcelany, noże ceramiczne i kute, jak i naturalne kosmetyki. Grupa Philipiak aktywnie promuje zdrowy styl życia między innymi poprzez organizację Obiadów Czwartkowych. Czym są te spotkania i kto bierze w nich udział? Odpowiedź – poniżej.

Obiady Czwartkowe

Obiady Czwartkowe to cykl spotkań poświęconych promocji zdrowia, głównie lepszego odżywiania, które od wielu lat odbywają się regularnie w prestiżowych warszawskich restauracjach. W ostatnim czasie, najczęściej organizowane były one w lokalu Belvedere w Łazienkach Królewskich. Pomysłodawcą Obiadów Czwartkowych jest założyciel firmy Philipiak Polska – Tomasz Filipiak.

Każdemu ze spotkać przyświeca dobroczynny cel. Goście Obiadów Czwartkowych składają swoje podpisy na pamiątkach, które są następnie licytowane na aukcjach. Zebrane w ten sposób środki są obecnie przekazywane Fundacji Akogo? założonej w 2002 roku przez Ewę Błaszczyk – Janczarską i ks. Wojtka Drozdowicza. Jej celem jest pomoc dzieciom po ciężkich urazach mózgu, nierzadko przebywających w śpiączce. Fundacja stworzyła pierwszą w naszym kraju klinikę-wzorzec przy oddziale Rehabilitacji Neurologicznej w Centrum Zdrowia Dziecka – Centralnym Szpitalu Dziecięcym w Polsce.

Firma Philipiak wspieranie wspomnianej Fundacji rozpoczęła w 2014 roku. Za każde opublikowane w serwisie Facebook życzenia oznaczone tagami #PhilipiakMilano #DobreSłowaNaŚwięta, przekazywała na jej konto 1 zł. Akcja cieszyła się tak ogromnym zainteresowaniem, że marka zdecydowała się na regularną pomoc Fundacji poprzez Obiady Czwartkowe oraz przekazywanie części zysków ze sprzedanych naczyń na jej rzecz. W latach wcześniejszych, firma wspierała akcję Pajacyk w ramach działań Polskiej Akcji Humanitarnej.

Gośćmi Obiadów Czwartkowych są znane postacie telewizyjne, ze świata kultury, sztuki, sportu oraz dziennikarze. W trakcie spotkań rozmawiają oni przede wszystkim o zdrowiu w różnorodnych aspektach i są wspierani autorytetem oraz wiedzą lekarzy dietetyków i mistrza kulinarnego – Karola Okrasy.

Niektórzy Goście Obiadów Czwartkowych należą do grona Ambasadorów Zdrowej Kuchni Philipiak. Program ten skupia osoby w szczególnym stopniu zaangażowane w propagowanie zdrowego stylu życia. Do grona tego zalicza się między innymi wspominany powyżej Karol Okrasa, który w trakcie spotkań dzieli się swoją wiedzą odnośnie tego, jak gotować dania nie tylko smaczne i oryginalne, lecz także w pełni wartościowe i zdrowe.

Inni goście Obiadów Czwartkowych to:

  • Agnieszka Cegielska – pogodynka i prezenterka telewizyjna oraz radiowa
  • Julia Pietrucha – aktorka telewizyjna i teatralna
  • Karolina Malinowska – modelka
  • Violetta Kołakowska – modelka, stylistka i aktorka
  • Magdalena Wójcik – aktorka, prowadząca program „Jem i chudnę” w Polsat Cafe
  • Małgorzata Pieczyńska – aktorka
  • Małgorzata Foremniak – aktorka
  • Monika Mrozowska – aktorka, autorka kulinarnych książek i bloga
  • Sylwia Leszczyńska – dietetyk kliniczny, właścicielka Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej SANVITA

Szczegółowe informacje na temat gości Obiadów Czwartkowych znaleźć można pod adresem: http://www.obiadyczwartkowe.pl/nasi-goscie.

Wybrane przysmaki z Obiadów Czwartkowych

Goście Obiadów Czwartkowych mają okazję skosztować jedynych w swoim rodzaju przysmaków autorstwa Karola Okrasy, które zachwycają nie tylko swoim smakiem, lecz także sposobem podania i walorami zdrowotnymi.

Jedną z propozycji był rosół z grzybów z gotowanymi ziemniakami.

Niezbędne składniki to:

• 400 g ziemniaków
• 100 g suszonych grzybów
• 1 seler
• 1 por
• 50 ml oliwy z oliwek

Do zrobienia sosu potrzebne nam będą natomiast:
• 1 łyżka masła
• 2 łyżki posiekanego szczypioru 
• 1 łyżka natki pietruszki
• 1 ząbek czosnku

Grzyby moczymy w letniej wodzie przez 20 minut i gotujemy w skórce do miękkości. Pora i selera myjemy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa przesmażamy na maśle z oliwą, dodajemy pokrojone w paski grzyby oraz wywar pozostały z ich gotowania. Uzupełniamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Pozostałą oliwę mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Rosół polewamy oliwą i serwujemy z dodatkiem gorących ziemniaków.

Inne przysmaki podawane w trakcie Obiadów Czwartkowych to kaczka pieczona z jabłkiem na chrupiącej chałce, udziec cielęcy w cytrusach czy sałatka z zapieczonym kozim serem i gruszkami.

Źródła: