Wyjątkowy smak wymaga wyjątkowego przygotowania. Certyfikat wydawany przez Izbę Rzemieślniczą daje gwarancję, że wyrób powstał zgodnie z tradycyjnym przepisem, a więc ma oryginalny smak.
Od 2008 roku, rogal świętomarciński zaliczany jest do produktów o chronionej nazwie pochodzenia w Unii Europejskiej. W jaki sposób sprawdzić, czy słodycze, które chcemy kupić są tymi właściwymi?
Pierwszym znakiem z pewnością jest nazwa. Jedynie wytwórcy posiadający certyfikat mogą używać nazwy „rogal świętomarciński”. Wszystkie inne – np. „Marciński”, „poznański” czy „świętego Marcina”, to produkty podobne, ale nie te, których szuka większość klientów.
Po drugie, certyfikat zwykle jest widoczny w cukierniach czy piekarniach. Wytwórcy z dumą chwalą się posiadanymi uprawnieniami.
Gdy jednak chcemy mieć stuprocentową pewność, najlepiej sprawdzić listę, która dostępna jest na stronie internetowej Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu. Dostępna jest ona tutaj. Należy pamiętać, że lista obejmuje producetów, a więc podane adresy odnoszą się do ich głównej siedziby. Rogale mogą być jednak sprzedawane w sieci danej piekarni lub cukierni także w innych punktach.
Certyfikaty wydawane są na trzy lata, jednak proces produkcji oraz jakość wyrabianych produktów sprawdzana jest częściej.