Certyfikaty zostały rozdane już po raz 11. Od 2008 roku, poznański rogal świętomarciński zaliczany jest do produktów o chronionej nazwie pochodzenia w Unii Europejskiej i znajduje się na liście unijnych produktów regionalnych, które są wytwarzane przy użyciu lokalnych surowców i według oryginalnych receptur. Dzięki temu, prawdziwe rogale świętomarcińskie produkowane mogą być jedynie na terenie Wielkopolski.
Certyfikaty wręczane są wytwórcom na trzy lata, natomiast sam proces produkcji sprawdzany jest częściej i regularnie. Wszystko po to, by smak był prawdziwy, oryginalny i jednakowy, a marka jaką jest rogal świętomarciński była utrzymywana na najwyższym poziomie.
Jak tłumaczy podstarszy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Piotr Koperski, wypiek wcale nie jest taki prosty.
W tym roku, przygotowano dodatkową atrakcję. Od 3 listopada, do obiegu trafił znaczek pocztowy z rogalem świętomarcińskim, wprowadzony przez Pocztę Polską w ramach piątek edycji serii filatelistycznej “Polskie produkty regionalne”.