58 mandatów na łączną kwotę prawie 12 600 złotych wystawiono w zakładach obrotu żywnością. Spośród 167 kontroli, aż 145 przeprowadzonych zostało w sklepach spożywczych. Na straganach i autosklepach Inspekcja pojawiła się 9 razy, 5 razy w kioskach i 3 razy w magazynach spożywczych.
W zakładach, w których produkuje się żywność, przeprowadzono 21 kontroli interwencyjnych, w czasie których nałożono aż 10 mandatów na kwotę ponad 3 tysięcy złotych. Skontrolowano także zakłady obrotu żywnością, gdzie wydano 4 decyzje o zakazie wprowadzania do obrotu środków spożywczych i jedną decyzję o zakazie ich produkcji.
Po dwie decyzje o zakazie produkcji i obrocie środkami spożywczymi wydano także w zakładach żywienia zbiorowego oraz w zakładach produkcyjnych. Dwa z tych ostatnich zostały także zamknięte. W zakładach żywienia zbiorowego nałożono 15 mandatów na łączną kwotę 5 550 złotych, podczas kontroli 112 placówek.
Wszystkie decyzje wynikały z uchybień sanitarno-technicznych zagrażających życiu lub braku warunków dla prowadzenia danej działalności.
Konsumenci najczęściej zwracali się z prośbą o interwencję, w związku z:
– brakiem higieny przy produkcji, przechowywaniu i sprzedaży produktów spożywczych
– złym stanem sanitarnym pomieszczeń, wyposażenia, urządzeń i otoczenia zakładów
– sprzedażą produktów spożywczych po upływie terminu ich przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości
– brakiem zabezpieczenia produktów spożywczych bez opakowań przed zanieczyszczeniem
– fałszowaniem informacji, głównie dotyczących terminów przydatności
– składowaniem łatwo psujących się produktów w niewłaściwej, niekontrolowanej temperaturze, poza urządzeniami chłodniczymi
– wprowadzaniem do obrotu produktów niewłaściwej jakości zdrowotnej
– brakiem identyfikacji produktów wprowadzonych do sprzedaży bez opakowania i brakiem etykiet w języku polskim na produktach pochodzących z importu i państw UE
– brakiem bieżącej ciepłej i zimnej wody
– nieprawidłowym postępowaniem z odpadami
– wprowadzaniem do obrotu produktów porażonych przez szkodniki
– nieprawidłowościami w składzie i reklamie produktów
– obecnością szkodników, np. gryzoni, karaczanów, moli zbożowo-mącznych
– braku czystości naczyń stołowych
– wystąpieniem zaburzeń żaołądkowo-jelitowych po spożyciu dań
– prowadzeniem działalności zakładu bez zatwierdzenia
– nieprawidłowym komponowaniem jadłospisów w żłobkach, przedszkolach i stołówkach szkolnych