Pyry z gzikiem, czernina i… – poznaj najlepsze dania z Wielkopolski

Kuchnia wielkopolska jest aromatyczna i pożywna. Oferuje wiele doskonałych smaków, które warto poznać.

Dawniej podstawę kuchni wielkopolskiej stanowiła pszenica, proso oraz jęczmień. W XIX wieku w regionie rozpowszechniły się ziemniaki, co przełożyło się na ich duże spożycie. Wiadomo, że Poznań oraz okolice kojarzone są przede wszystkim z pyrami. To jednak nie wszystko, ponieważ kuchnia wielkopolska to szeroki wybór zróżnicowanych smaków. Można skosztować ich w licznych restauracjach, można zamówić jedzenie na dowóz, poznając Poznań od strony kulinarnej.

Smaczne zupy

Kuchnia wielkopolska to między innymi smaczne zupy. Największą popularnością cieszą się tzw. ślepe ryby, czyli prosta zupa ziemniaczana. Dodawane są do niej różne gatunki mięsa, a w niektórych wariantach zupa nie zawiera go wcale.

Inną tradycyjną zupą prosto z Wielkopolski jest czernina, czyli zupa na bazie kaczej krwi (dawniej bazę stanowiła gęsia krew). Wyróżnia się charakterystycznym, słodko-kwaśnym smakiem, za który odpowiada niewielka ilość cukru oraz octu. Składniki te, mieszane z krwią, zapobiegają jej krzepnięciu.

Kluski, placki, pyzy

Wielkopolska to region, który serwuje szeroki wybór klusków i placków. Koniecznie trzeba spróbować szarych kluchów (znane również jako przecieruchy), które w tradycji kulinarnej pojawiły się ok. XIX wieku. Przyrządza się je ze startych, surowych ziemniaków, które nadają im charakterystycznego koloru.

Kuchnia wielkopolska oferuje także szeroki wybór klusków: począwszy od nagusów (z surowych ziemniaków bez dodatku mąki), poprzez szkaplarki (z dodatkiem jajek i mąki), a skończywszy na prażuchach (przyrządzanych z ziemniaków ugotowanych).

Warto spróbować także tzw. kluchów na łachu. Są to pyzy drożdżowe znane również jako parzuchy, które przyrządza się na parze z ciasta drożdżowego. Mogą być podawane zarówno na słodko (np. z dżemem, posypane cukrem pudrem), jak i w wytrawnej formie (np. z sosem mięsnym).

Dania z kapusty

W Poznaniu i całym regionie wielkopolskim charakterystyczne są dania z kapusty, wśród których wymienić można m.in. bigos wielkopolski (z kapusty kiszonej, boczku, kiełbasy, mięsa wieprzowego) oraz parzybroda (z kapusty włoskiej z dodatkiem mięsa lub jego bez – w wersji postnej).

Poznaj kuchnię Wielkopolski gdziekolwiek jesteś

Chcesz poznać kuchnię regionu wielkopolskiego bez wychodzenia z domu? Wystarczy zamówić jedzenie na dowóz – Poznań jest miastem, w którym działa wiele regionalnych restauracji oferujących dania na wynos. Zamówisz je przez internet – korzystając z serwisu gastronomicznego przez przeglądarkę lub instalując aplikację mobilną w smartfonie.

//