Skąd się wzięły rogale Świętomarcińskie?

Autor: mic
REKLAMA

Poznańskie cukiernie, jak co roku, z okazji dnia Świętego Marcina przygotowują ok. 250 ton rogali z lukrem i orzechami. Legenda głosi, że słynne rogale świętomarcińskie powstały z inicjatywy proboszcza parafii św. Marcina, który chciał pomóc biednym. - Miejscowy cukiernik, idąc do pracy, znalazł podkowę, którą zgubił jeździec. Przyniósł ją do zakładu i wymyślił na jej wzór rogala - opowiada poznański cukiernik Zbigniew Piskorski. - Chodziło o to, żeby rogal był bardzo treściwy i kaloryczny, żeby osoby biedne coś z tego miała - tłumaczy.

Komentarz został wysłany. Dziękujemy!
 Błąd: {{error}}
{{ comment.disabled == 1 ? '[Treść usunięta przez Administratora]' : comment.content}}
{{ comment.author}}, {{ comment.createdDate}}
{{comment.error}}
  • 1

Najpopularniejsze

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ruch drogowy

REKLAMA
REKLAMA