W Poznaniu wszystko gra. Symfonia smaków na festiwalu kulinarnym

Od południa 22 lutego poznańscy restauratorzy serwują gościom dania inspirowane szeroko pojętą muzyką.

– Parę nieprzespanych nocy i pijacki amok. Bo artyści tak mają – o powstawaniu menu na Culinary Fest opowiada Aleksander Brych z Papierówki. Knajpa, stawiająca na świeżość i lekkość, bierze udział w Culinary Fest po raz szósty. Wystartowali z przytupem – debiutem zgarnęli pierwsze miejsce na podium.
Na luty mistrzowie patelni przygotowali menu oparte o szeroko pojętą muzykę. W szranki Brych stanie z czołowymi poznańskimi restauratorami, m.in. z właścicielkami dobrze przyjętego przez fanów festiwalu Cyryla.
– Spontan to najważniejszy element festiwalu – podkreśla prowadząca restaurację śniadaniową na placu Cyryla Ratajskiego Weronika Cieślikowska. – Każdy może wejść z ulicy. Chcemy ruszyć poznaniaków z domu, bo jedzenie poza nim jest może i droższe, ale o ile przyjemniejsze.

Menu posiada ujednolicony cennik – i w Papierówce, i w Cyrylu przystawka z menu festiwalowego kosztuje 5 zł, danie główne 12 zł, a zestaw (przystawka i danie główne) – 15 zł. A że menu jest degustacyjne tzn. podawane w niewielkich ilościach, nie ogranicza do jednego lokalu. Symfonię smaków zaserwują 3kolory Malta, Avocado Restaurant & Wine, Bistro La Cocotte Poznań, Cyryl – Lunch Coffee Wine, Czerwone Sombrero Mexican Restaurant Waga Miejska, Drukarnia Skład Wina & Chleba Poznań, Fajna Ukrajna, Firlejka, Gorąca Patelnia, Humhum, Jugoslavia, KOBA Cocktail Bar, KOKU Sushi Poznań, Kuchnia Solei, Kwirlejka bistro & cafe, Lalucciola – Podolany, Lavenda cafe & lunch, Lugana Restaurant, Mamasitas, mare nostrum, Mizu, MOMO love at first bite, Może Morze, NOTOsushi, Papierówka, Pod Pretekstem, Porażka, Restauracja TOGA, Restauracja Wiejskie Jadło, Sauté, Słodka & Ostra, TOKYO TEY, U Myśliwych, U Rzeźników, Viva Pomodori, Wielkie żarcie.

Culinary Fest finiszuje 28 lutego.