Poczuj magię świąt z WSHiG!

Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu już po raz czternasty organizuje Ogólnopolski Pokaz Stołów Wigilijnych „Gwiazdka 2015”. Celem pokazu jest prezentacja kultury i tradycji Świąt Bożego Narodzenia. Uczestnicy na przygotowanych przez siebie stoiskach zaprezentują tradycyjne, regionalne stoły wigilijne, które będą oceniane przez jury i osoby zwiedzające wystawę.

W dniach 3 i 4 grudnia Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii organizuje XIV Ogólnopolski Pokaz Regionalnych Stołów Wigilijnych. Patronat nad tym wydarzeniem objęli Kuratorium Oświaty i Agencja Rozwoju Rynku Rolnego.
– Cel tej prezentacji to integracja młodzieży w duchu przeżywania Świąt Bożego Narodzenia poprzez promowanie swojej kultury, specyfiki obchodów, dlatego że trochę różni się chociażby aranżacja stołów Oleszy i na przykład Pleszewa – wyjaśnia Ewa Mucha-Szajek, prof. WSHiG. – Pierwszego dnia młodzież, która przyjeżdża buduje stoły i aranżuje wnętrze, a w piątek przygotowuje regionalne potrawy.

Wystawa stołów wigilijnych oraz konkursy na najładniejsze stoisko i najsmaczniejszą potrawę wigilijną organizowane są po raz czternasty. W zeszłym roku brało w niej udział trzynaście drużyn z całego kraju a także goście z Ukrainy, Rosji, Białorusi, Mołdawii, Kazachstanu oraz Portugalii.

W tym roku, w auli WSHiG, uczestnicy zbudują 16 stoisk wraz z oryginalnymi dekoracjami, na których zaprezentują swoje regionalne potrawy. Jest to wydarzenie, które zawsze przyciąga wielu gości. Łączy się ono z tradycyjnym, pełnym przepychu pochodem szlachty, poprzedzającym otwarcie wystawy, konkursami na najładniejszy stół świąteczny i najlepszą regionalną potrawę wigilijną. Całość wieńczy Wieczór Galowy.
   
Dla zwiedzających wystawa będzie czynna w piątek, 4 grudnia w godz. 9.30 – 14.00. O godz. 15.30 spod uczelni wyruszy korowodów wszystkich uczestników w strojach regionalnych z pocztami sztandarowymi do Kościoła pw. Chrystusa Odkupiciela, w którym odbędzie się uroczysta msza. Następnie korowód przejdzie ulicami Osiedla Warszawskiego. O godz. 17.00 na Bufet Regionalny wystawione zostaną potrawy przygotowane przez uczestników. Ogłoszenie wyników, rozdanie nagród, upominków i dyplomów uczestnictwa odbędzie się w sobotę, 5 grudnia.
– W piątek będzie również pokaz malowania bombek, występy naszego takiego akademickiego zespołu artystycznego. Cały dzień coś się będzie działo, także zapraszamy wszystkich mieszkańców Wielkopolski – mówi Ewa Mucha-Szajek.

WSHiG istnieje od 1993 roku i kształci na poziomie wyższym samodzielnych gastronomów,  hotelarzy oraz managerów obiektów, a także przedsiębiorstw turystycznych i hotelarskich. W jej murach znajdują się sale przystosowane do specyfiki oferowanych kierunków. Studenci mogą ćwiczyć w wyposażonej w najnowsze sprzęty kuchni lub na sali restauracji “Beverly Hills”. W sali zaprojektowanej na wzór pokoju hotelowego odbywają się zajęcia z serwis roomu. Uczelnia może się również pochwalić w pełni wyposażoną salą do nauki sztuki barmańskiej.