"Wielkopolskie gwiazdki Michelin" przyznane

Autor: Piotr Garbowski; fot. P. Garbowski

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska poszerzyła się o nowych członków. 8 lipca w restauracji Bazar 1838 do tej prestiżowej grupy dołączyło jedenaście restauracji oraz firm zajmujących się produkcją lokalnej i regionalnej żywności. Tym samym zostały one członkami European Network of Regional Culinary Heritage.

Od 2008 r. Wielkopolska jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage). Zrzesza ona 32 regiony europejskie, w tym 10 polskich. W jej ramach działa Wielkopolska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, do której należy ponad 100 członków. Są to producenci wysokiej jakości żywności lokalnej, a także restauracje, gospody i gościńce, cieszące się znakomitą renomą i serwujące dania według unikatowych, tradycyjnych przepisów.

1 lipca w restauracji Bazar 1838 certyfikaty członkowskie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska trafiły w ręce właściceli wielkopolskich restauracji i firm produkujących lokalną i regionalną zywność. Łącznie rozdano 11 certyfikatów. Czym jest taki certyfikat?

- To nasza wielkopolska gwiazdka Michelin - odpowiada Witold Wróbel, cżłonek zespołu opiniująco-doradczego Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. - To coś, co przyszło do Polski ze Skandynawii, i bardzo dobrze się zadomowiło. Od lat budujemy tę markę. To nie jest idea, tak jak np. Slow Food. To jest dbałość o konsumenta w największym stopniu. Patrząc na polskie restauracje, poziom się podniósł. Kucharze zaczynają szukać własnych talentów i nie poddają już tego przysłowiowego bigosu, tylko starają się przyrządzać coś autorskiego. Staramy się to decenić, przyznając nasze certyfikaty.

Kienci, którzy widzą certyfikat lub logo Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski przed wejściem do danego lokalu lub sklepu, mogą być pewni, że znajdą w nim regionalne dania i produkty, przygotowane na bazie najlepszych składników oraz w oparciu o unikalne receptury.

- Posiłki przygotowane na bazie regionalnych składników stają się coraz bardziej popularne - mówi Halina Dziwińska, zastępca dyrektora nagrodzonego certyfikatem hotelu HP Park. - Pytamy gości, czego poszukują, przyjeżdżając do Poznania. Każdy powtarza to samo i mówi, że chce spróbować tego, z czego słynie region. Przykładowo nasze rogale marcińskie są tak sławne, że specjalnie przygotowujemy je dla naszych gości, bo wiemy, że będą chcieli ich spróbować. Szukaliśmy producentów, nawiązaliśmy kontakty i w oparciu o te regionalne składniki powstały pierwsze potrawy. Nasze specjały to golonka pieczona 30 godzin, rolada wołowa i schab w sosie jabłkowym.

Wyróżnienia wręczył Krzysztof Grabowski, wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego. Certyfikaty odebrali przedstawiciele następujących przedsiębiorstw: sklepu internetowego eGrabie.pl, restauracji Panorama (hotel HP Park), Catering Adamo, Pod Niebieniem, Gramour, Bazar 1838, Taste_it, Komoda Club, Baru Restauracyjnego "Smakosz", pasieki DaryUla.pl i Średzkeij Spółdzielni Mleczarskiej "Jana".

Więcej informacji o Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska można znaleźć na www.culinary-heritage.com

Komentarz został wysłany. Dziękujemy!
 Błąd: {{error}}
{{ comment.disabled == 1 ? '[Treść usunięta przez Administratora]' : comment.content}}
{{ comment.author}}, {{ comment.createdDate}}
{{comment.error}}
  • 1

Najpopularniejsze

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ruch drogowy

REKLAMA
REKLAMA