Polskie wina, cydry i sery 2015, czyli SPOT zaprasza na degustację!

Autor: SPOT

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT oraz magazyn Wino zapraszają 13 czerwca ponownie do SPOT. na cykl wydarzeń poświęconych polskim winom, cydrom oraz serom. Będzie można je poznać, zdegustować i co najważniejsze - kupić.

Po raz drugi w Poznaniu będziemy mogli w jednym miejscu gościć najlepszych polskich winiarzy, wytwórców wysokiej jakości serów z małych serowarni oraz po raz pierwszy także producentów cydru rzemieślniczego. Gdy w ubiegłym roku, podczas pierwszej edycji spotkania, dyskutowaliśmy o perspektywach polskiego winiarstwa nikt się nie spodziewał, że rozwój rodzimej produkcji tak szybko będzie nie tylko pokonywać kolejne biurokratyczne przeszkody, co i zdobywać swoich konsumentów.

Dzięki decyzji Barbary i Marcina Płochockch polskie wino (Sudomir Rubin) trafiło „pod strzechy”; Mirek Jaxa Kwiatkowski z Piotrem Lutym dowiedli, że odważne decyzje (wina świętomarcińskie ze Srebrnej Góry) pomagają odnieść rynkowy sukces; Krzysztof Fedorowicz po stu latach odrodził produkcję zielonogórskich win musujących (Gempler Sekt 2013 z Winnicy Miłosz); Maciej Sondij zaprezentował wina Domu Bliskowice na wiedeńskiej edycji najważniejszych targów win naturalnych – RAW Artisan Wine Fair, a Magazyn Wino z okazji IX Konwentu Winiarzy Polskich wydał specjalny dodatek poświecony polskim winom. A to tylko garść przykładów.

Nie mniej dynamicznie na polski rynek wkroczyły cydry. Jeszcze dwa lata temu znaliśmy je tylko z oferty zagranicznych sieci handlowych. W ubiegłym roku swoje cydry sprzedawało już kilkudziesięciu rodzimych producentów. Trudno ocenić, na ile na wzrost zainteresowania cydrem miało wpływ embargo Rosji na polskie owoce i warzywa oraz akcja „jedz jabłka – pij cydr”, na ile chęć sprawdzenia się polskich winoogrodników i piwowarów na nowym rynku, a na ile genetyczny rozwój. W każdym razie chętnych do produkcji jest coraz więcej, a kolejne festiwale dowodzą, że przybywa także odbiorców. Cieszy szczególnie rozwój produkcji rzemieślniczej, ze świeżego soku jabłkowego, w większości wytrawnej, pozbawionej sztucznych dodatków: Cydr Ignaców Tomasza Porowskiego i Marcina Hermanowicza, Cydr Wielkopolski Katarzyny i Tomasza Rembowskich, Jabłecznik Trzebnicki Henryka Nowakowskiego czy Kwaśnie Jabłko Marcina Wiechowskiego.

Nie mniej dynamicznie rozwija się także polskie serowarstwo, którego rzemieślniczą część Gienio Mientkiewicza nazwał „serami zagrodowymi”. Różnorodność tych produkowanych w sposób tradycyjny serów, często w niewielkich, rodzinnych gospodarstwach musi budzić respekt. Niestety efektów żmudnej pracy rodzimych serowarów nie spotkamy w przeciętnym, polskim sklepie spożywczym.

Wielu z najważniejszych producentów polskich win, cydrów i serów będzie można spotkać osobiście już w sobotę, 13 czerwca.

Harmonogram:

11.00-14.00: Warsztaty wiedzy o polskich winach i cydrach w formie degustacji komentowanej

Tomasz Prange-Barczyński – współzałożyciel i redaktor naczelny Magazynu Wino. Od ponad dekady zajmuje się propagowaniem kultury picia wina w Polsce. Autor audycji „PIN do wina” w Radiu PIN 102 FM, autor książki „Zawód – sommelier”; współtwórca reportaży i programów telewizyjnych o tematyce winiarskiej w telewizji Kuchnia TV, tłumacz książek o takiej tematyce, sędzia wielu międzynarodowych konkursów winiarskich (m.in. Besto f Riesling, Bormustra, Vinitaly, Mundus Vini, Vinagora, Vini da Pesce).

17.00-19.00: Otwarta degustacja połączona ze sprzedażą polskich win, cydrów i serów

Komentarz został wysłany. Dziękujemy!
 Błąd: {{error}}
{{ comment.disabled == 1 ? '[Treść usunięta przez Administratora]' : comment.content}}
{{ comment.author}}, {{ comment.createdDate}}
{{comment.error}}
  • 1

Najpopularniejsze

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ruch drogowy

REKLAMA
REKLAMA