Truskawki są dobre na wszystko!

Truskawki to jedna z najbardziej popularnych polskich owoców i trudno się temu dziwić, bo są wyjątkowo pyszne, a podobno też te wyhodowane w Polsce walorami smakowymi przewyższają wszystkie inne. Jednak truskawki są też bardzo zdrowe, o czym już mało kto wie: odkwaszają, odchudzają, chronią przed rakiem, a nawet zmniejszają ryzyko chorób serca!

Truskawki zawierają mnóstwo źródło witaminy C – w 10 dag truskawek znajduje się aż 60 mg kwasu askorbinowego. To o 10 mg więcej niż w tej samej ilości pomarańczy na przykład. Truskawki zawierają także witaminy B2, B3, A i E, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo i cynk oraz fosfor i krzem, działają też bakteriobójczo dzięki fitocydom, a zawarta w nich bromelina ułatwia spalanie tłuszczu, co powinni mieć na uwadze wszyscy ci, którzy się odchudzają. Odchudzaniu sprzyja też zawarty w truskawkach błonnik i fakt, że 100 g truskawek to tylko 30-35 kalorii. Swój piękny czerwony kolor truskawki zawdzięczają antocyjanom, które mają właściwości przeciwzapalne, ale to nie jedyne ich działanie prozdrowotne.

Truskawki odkwaszają organizm, ponieważ należą do produktów zasadotwórczych. Powinni więc po nie sięgać ci, którzy jedzą zbyt dużo słodyczy, serów, piją sporo kawy czy czarnej herbaty, by przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Warto wiedzieć, że zakwaszeniu organizmu sprzyja też stres i siedzący tryb życia.

Truskawki obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów, a więc zmniejszają ryzyko zawału serca, utrzymując jednocześnie odpowiedni poziom “dobrego” cholesterolu. A ponieważ dzięki truskawkom we krwi mamy także więcej przeciwutleniaczy, to wszystko razem wzmacnia system immunologiczny oraz zapobiega chorobom krążenia, a także miażdżycy naczyń krwionośnych.

Truskawki powinny jeść także osoby mające problemy z poziomem cukru we krwi, ponieważ aktywizują one białka chroniące przed tymi wahaniami. Natomiast właściwości antynowotworowe truskawki zawdzięczają obecności kwasu elagowego, który hamuje mutacje komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych i sprawia, że obumierają te, które już powstały.

Mało kto wie, że z pestek truskawek można przygotować olej – ma ciemnozielony kolor, bogaty aromat i jest idealny do pielęgnacji skóry suchej, skłonnej do podrażnień i wyprysków oraz trądzikowej, ponieważ ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne, działa również przeciwzmarszczkowo.

Warto jednak zwracać uwagę na to, skąd pochodzą truskawki, które jemy, ponieważ ten owoc kumuluje pestycydy, więc jedzenie truskawek rosnących przy ruchliwych szosach albo choćby poza sezonem wiąże się ze sporym ryzykiem.