Wielki finał konkursu kulinarnego “Pestka ze smakiem”

18 kwietnia w Galerii Pestka w Poznaniu mieliśmy okazję przyglądać się wielkiej walki pomiędzy uczestnikami w konkursie kulinarnym “Pestka ze smakiem”. Finaliści mieli za zadanie przygotować przystawkę, danie główne oraz deser, a gotowali pod okiem gościa specjalnego: Charlesa Daigneaulta, laureata programu MasterChef.

Emocji było co nie miara: uczestnicy gotowali pod presją nie tylko czasu – a mieli go zaledwie 2 godziny! – jak też wymagającego i dość surowego jury… W skład jury oprócz gościa specjalnego wchodzili Joanna Ochniak, Joanna Śliwińska, Marta Suchocka, Michał Ciszak oraz Łukasz Tomczak.

W dniu finału decydujący głos o wygranych 3 pierwszych miejsc miało jury, jednak to publiczność decydowała, komu przyznać dodatkową nagrodę. Ale pierwsze miejsce jednogłośnie – i zdaniem jury, i publiczności – zajął Jakub Jankowski. Zwycięzca otrzymał nagrodę główną tj. 2000 zł oraz
nagrodę publiczności ufundowaną przez firmę Tupperware. Drugie miejsce zajął Marek Kmiotek – nagroda wyniosła 1000 zł – a trzecie miejsce Martyna Osłowska, która otrzymała 500 zł. Pozostali uczestnicy finału otrzymali upominki.

Amosfera w sobotni popołudnie 18 kwietnia w Galerii Pestka była naprawdę gorąca. Publiczność wręcz oblegała stoiska kulinarne i z entuzjazmem oceniała pyszności przygotowane przez uczestników. W trakcie gotowania Charles Daigneault – jak zwykle w dobrym humorze – uczył poznaniaków, jak można szybko i łatwo przygotować łososia, który rozpływa się w ustach…

Akcja “Pestka ze smakiem” była pierwszą akcją kulinarną w Galerii Pestka – miejmy nadzieję, że nie ostatnią, bo już zgłaszają się kolejni kandydaci…!