Pestka ze Smakiem: mistrzowie kuchni zmierzą się w półfinałach

Trwają przygotowania do Wielkanocy – i jak się okazuje, można je robić także w… Galerii Pestka.  W ubiegłą sobotę zakończyły się tam eliminacje do półfinału w wielkim konkursie kulinarnym „PESTKA ZE SMAKIEM”. Rywalizacja była zażarta, wrażenia smakowe – wspaniałe, a jurorzy mieli trudny orzech do zgryzienia… Ale znamy już nazwiska osób, które przeszły do półfinału. Półfinał, przypomnijmy, odbędzie się 11 kwietnia w godzinach 11 – 16.

A są to: Andrey Batishchev, Mariola Grażul, Jakub Jankowski, Martyna Osłowska, Marek Kmiotek, Joanna Ciszak, Adrianna Stepek, Joanna Gradomska, Dorota Kowalska, Piotr Szefer, Daria Diering, Alicja Seifert.

Wszyscy wykazali się prawdziwym kulinarnym mistrzostwem, a stworzone przez nich wspaniałe smaki i niezwykłe dania można było oglądać 21 i 28 marca. Już samo oglądanie było bardzo pouczające! Uczestnicy w ciągu jednej godziny musieli przygotowac popisowe dania, które następnie były oceniane przez jury pod przewodnictwem Łukasza Tomczaka, managera Galerii. W jury pracowali również Joanna Ochniak – ekspert w dziedzinie marketingu w gastronomii, przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni (Women in WACS), organizator szkoleń dla pracowników branży gastronomicznej w krajach Unii Europejskiej, inicjatorka Fundacji Gastronomii na Obcasach, filantropka, oraz Agata Dobrzykowska – przedstawicielka Tupperware.

Zarówno w pierwszych, jak i w drugich eliminacjach jako pierwsze głosowało jury – jednak decydujący głos miała widownia. I właśnie publiczność zadecydowała, które z przygotowanych dań przeszły do finału. Spośród wielu wybrane zostały dnia: łososiowe pole, żurek, sałatka makaronowa, krewetki w sosie pomarańczowym, kurczak green curry, filet z indyka w panierce z kaszy jaglanej, vegaburger z… buraków i wiele, wiele innych.

wszystkim półfinalistom już gratuluję ponieważ walka była bardzo wyrównana a poziom jest mocno wyśrubowany

Łukasz Tomczak

Uczestnicy przygotowują się już do półfinału, gdzie będą mieli 1,5 godziny na przygotowanie przystawki oraz dania głównego. Danie główne i przystawka będą oceniane osobno na takich samych zasadach, jak w eliminacjach – czyli przez jury i publiczność, przy czym to widzowie będą mieć decydujący głos.

W półfinale weźmie udział 12 osób, z czego 6 osób z największą ilością głosów przejdzie do finału. Tu zadanie będzie znacznie trudniejsze, a uczestnicy będą musieli wykazać się kreatywnością i pomysłowością – w finale będą przygotowywać dania z narzuconych składników, bez możliwości zapoznania się z nimi wcześniej.

My już dziś zapraszamy do Galerii Pestka 11 kwietnia na półfinał, a za uczestników trzymamy kciuki!!!