A są to: Andrey Batishchev, Mariola Grażul, Jakub Jankowski, Martyna Osłowska, Marek Kmiotek, Joanna Ciszak, Adrianna Stepek, Joanna Gradomska, Dorota Kowalska, Piotr Szefer, Daria Diering, Alicja Seifert.
Wszyscy wykazali się prawdziwym kulinarnym mistrzostwem, a stworzone przez nich wspaniałe smaki i niezwykłe dania można było oglądać 21 i 28 marca. Już samo oglądanie było bardzo pouczające! Uczestnicy w ciągu jednej godziny musieli przygotowac popisowe dania, które następnie były oceniane przez jury pod przewodnictwem Łukasza Tomczaka, managera Galerii. W jury pracowali również Joanna Ochniak – ekspert w dziedzinie marketingu w gastronomii, przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni (Women in WACS), organizator szkoleń dla pracowników branży gastronomicznej w krajach Unii Europejskiej, inicjatorka Fundacji Gastronomii na Obcasach, filantropka, oraz Agata Dobrzykowska – przedstawicielka Tupperware.
Zarówno w pierwszych, jak i w drugich eliminacjach jako pierwsze głosowało jury – jednak decydujący głos miała widownia. I właśnie publiczność zadecydowała, które z przygotowanych dań przeszły do finału. Spośród wielu wybrane zostały dnia: łososiowe pole, żurek, sałatka makaronowa, krewetki w sosie pomarańczowym, kurczak green curry, filet z indyka w panierce z kaszy jaglanej, vegaburger z… buraków i wiele, wiele innych.
Uczestnicy przygotowują się już do półfinału, gdzie będą mieli 1,5 godziny na przygotowanie przystawki oraz dania głównego. Danie główne i przystawka będą oceniane osobno na takich samych zasadach, jak w eliminacjach – czyli przez jury i publiczność, przy czym to widzowie będą mieć decydujący głos.
W półfinale weźmie udział 12 osób, z czego 6 osób z największą ilością głosów przejdzie do finału. Tu zadanie będzie znacznie trudniejsze, a uczestnicy będą musieli wykazać się kreatywnością i pomysłowością – w finale będą przygotowywać dania z narzuconych składników, bez możliwości zapoznania się z nimi wcześniej.
My już dziś zapraszamy do Galerii Pestka 11 kwietnia na półfinał, a za uczestników trzymamy kciuki!!!