Mięso to… święta!

Już wkrótce na Starym Rynku w Poznaniu zagości kolejny jarmark – tym razem wielkanocny. Mocnym początkiem tego wydarzenia będzie impreza pod hasłem “Wielkanoc – mięsne święta”, która odbędzie się 21 marca.

Wędliny i wyroby litewskie, mięsa z Podlasia, ciasta świąteczne z poznańskich cukierni, rzemieślnicze wyroby drewniane i skórzane, koncerty, spektakle, pokazy, wielki kocioł z białą kiełbasą i wielka patelnia, na której przygotowywane będą mięsne specjały – program rozpoczynającego się wkrótce Poznańskiego Jarmarku Wielkanocnego prezentuje się niezwykle bogato.

– Będą 33 stanowiska handlowe, a mocnym początkiem całego jarmarku będzie wydarzenie towarzyszące, czyli “Wielkanoc – mięsne święta” – zapowiada Krzysztof Janowski, prezes spółki Targowiska, organizujące jarmark.

Mięsne wydarzenie (jak i całe rozpoczęcie jarmarku) odbędzie się 21 marca na poznańskim Starym Rynku.
– Rozpoczniemy wiosenną paradą z motylami. Przez 13 dni jarmarkowi towarzyszyć będą występy muzyczne i pokazy teatralne. Wystąpi m.in. grupa śpiewaczej Droryje, a 30 marca na rynku pojawią się kominiarze ze Zbrudzewa, którzy będą mazać twarze przechodniów sadzą, co podobno przynosi szczęście – opowiada Anna Dorna ze spółki Targowiska. – Będzie też gra miejska dla rodzin pod tytułem “Szukamy Zajączka”, tradycyjnie też odbędzie się pokaz motorów oraz starych samochodów (zabytkowe samochody pojawią się na rynku 22 marca, natomiast motocykle 28 marca – przyp. red.).

21 marca będzie wyjątkowo mięsny, a to za sprawą Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, która po raz kolejny promować będzie lokalne wyroby mięsne, przy okazji przekonując, że święta wielkanocne bez mięsa się nie obejdą.
– Już od 20 lat organizujemy akcje promocyjne pod wspólną nazwą “Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja”. Tym razem na rynku będzie wielki kocioł, w którym gotować będziemy kiełbasę białą parzoną, będzie także wielka patelnia, a także scena kulinarna, na której zaprezentują się znani kucharze – opowiada Jacek Marcinkowski z Wielkopolskiego Cechu Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy. – Będzie też wielkanocna wszechnica, czyli miejsce, gdzie będzie się można zapytać specjalistów o różne kwestie mięsne. Do tego będziemy prezentować polski stół wielkanocny.

Poznański Jarmark Wielkanocny zakończy się 2 kwietnia, czyli tuż przed świętami.