Ekonomiści mają nową perełkę

Autor: K. Nowicki, fot. Krzysztof Nowicki
REKLAMA

Centrum Edukacyjne Usług Elektronicznych Uniwersytetu Ekonomicznego zostało oficjalnie otwarte. Choć przeprowadzka do nowego budynku jeszcze się nie zakończyła, to studenci już korzystają z nowych wnętrz. Jak jest w środku?

Nowy budynek UEP przy ulicy Towarowej w Poznaniu, choć dopiero co został ukończony, to już może się popisać całkiem niezłą historią. Dość powiedzieć, że pierwsze projekty ujrzały światło dzienne już kilkanaście lat temu, sama inwestycja zaś ruszyła dopiero we wrześniu 2012 roku. A i to nie koniec.

- Ten projekt był dość mocno zagrożony swego czasu. Można by epopeję o tym napisać. To był projekt, który nie miał szczęścia uzyskać dofinansowania ze środków unijnych dysponowanych z poziomu ministerstwa i spotkał się z pomocą ze strony zarządu województwa w ramach WRPO - przypominał podczas środowego, oficjalnego otwarcia, Marek Woźniak, marszałek województwa wielkopolskiego. - Ale ta wyciągnięta dłoń nie oznaczała łatwej drogi do finału. Był moment, kiedy moi współpracownicy mówili bardzo wyraźnie i konkretnie: zrezygnujmy z tego projektu, nie ma szans realizacji, wsparcia ministerstwa finansów, nie jesteśmy w stanie do niego dołożyć więcej pieniędzy, a uczelnia prawdopodobnie nie znajdzie własnych środków.

Marszałek takie sugestie jednak odrzucił, dzięki czemu wreszcie uczelnia mogła ogłaszać przetargi i wybrać wykonawcę - konsorcjum firm Agrobex i Budopol Poznań - który potrzebował niemal dwóch lat na postawienie budynku. Końcowy efekt ma 15 tys. metrów kwadratowych powierzchni, ma 5 kondygnacji nadziemnych i 2 kondygnacje podziemne, przeznaczone na parking dla niemal 100 samochodów. Studenci zaś będą się uczyć w 12 salach wykładowych (na 50, 80 lub 100 osób), kilkunastu laboratoriach komputerowych z pięcioma serwerowniami oraz w 3 salach audytoryjnych (każda na 280 osób).

Nowy budynek ma kształt litery "U" i posiada wewnętrzny dziedziniec, na którym postawiono ławki. Dodatkowo jest on połączony z budynkiem C uniwersytetu. Dzięki takiemu rozwiązaniu studenci korzystający z tego budynku zyskali także dostęp do nowej windy, która znajduje się w CEUE, ale ma także wyjścia prowadzące do budynku C. W samym zaś głównym ciągu komunikacyjnym CEUE znajdują się 4 windy.

Budynek prezentuje się bardzo nowocześnie, a duża część przestrzeni wspólnych wykonano z betonu architektonicznego. Niestety tylko w głównym holu - boczne klatki schodowe są już udekorowane tradycyjnym tynkiem, przez co cały budynek nie wydaje się być spójną całością.

Całkowity koszt projektu to ponad 57 mln zł, z czego 80 proc. środków pochodziło z Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego (36 mln zł) oraz z Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Uniwersytet zaś wydał na tę inwestycję "zaledwie" 12,5 mln zł.

Komentarz został wysłany. Dziękujemy!
 Błąd: {{error}}
{{ comment.disabled == 1 ? '[Treść usunięta przez Administratora]' : comment.content}}
{{ comment.author}}, {{ comment.createdDate}}
{{comment.error}}
  • 1

Najpopularniejsze

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ruch drogowy

REKLAMA
REKLAMA