REKLAMA: Chrup na zdrowie!

Pieczywo chrupkie to doskonałe uzupełnienie codziennej diety – do chrupania bez ograniczeń i bez zbędnych kalorii.

Idealne, gdy znienacka dopadnie cię ochota na przegryzienie czegoś lekkiego, a nie masz ochoty po raz kolejny sięgać po inną przekąskę, która wraz z głodem zabija często nasze dobre samopoczucie. Smakuje równie dobrze jako podstawa lekkich, zdrowych kanapek jak i samodzielna przekąska pomiędzy posiłkami.

Mamy do wyboru zarówno pieczywo chrupkie jak i lekkie. Pieczywo chrupkie wypiekane jest w piecu, z ciasta powstałego z mąki i wody, a następnie posypywane jest (w zależności od rodzaju) różnymi dodatkami: sezamem, płatkami owsianymi, otrębami itp.

W kategorii pieczywa chrupkiego wyróżniamy pieczywo wypiekane w technologii wypieku zimnego (gdzie w celu spulchnienia ciasta wtłacza się do niego zimne powietrze; nie ma dodatku drożdży) w wyniku czego powstaje pieczywo o cienkich i dość kruchych kromeczkach takich jak pieczywo Wasa: chrupkie 3 zboża, chrupkie żytnie i chrupkie z sezamem, wieloziarniste.

Druga dostępna technologia to wypiek na ciepło: ciasto rośnie dzięki dodanym do niego drożdżom. Powstałe pieczywo charakteryzuje się grubszymi i twardszymi kromkami. Pieczywa Wasa wypiekane w tej technologii dostępne w Polsce to: Wasa Sport, Originali Graham.Wszystkie wartości odżywcze zawarte w pełnym ziarnie są zachowane podczas wypieku pieczywa.

Pieczywo lekkie zaś powstaje w procesie ekstruzji, podczas którego na ciasto działa bardzo wysoka temperatura i ciśnienie. W wyniku tego powstają kromeczki bardzo lekkie i puszyste. Dostępne smaki pieczywa lekkiego to: żytnie, pszenne, 7 zbóż.

W zależności od rodzaju pieczywa oraz stosowanych dodatków, wartość kaloryczna pieczywa Wasa waha się między 300 a 365 kcal na 100 g. Oznacza to, że wartość kaloryczna kromki pieczywa chrupkiego wynosi od 20 do 50 kcal (kromki mają różną grubość stąd różnica).

Warto zwrócić uwagę na zawartość błonnika w pieczywie chrupkim wypiekanym z mąki pełnoziarnistej, która wynosi przeciętnie 20 g na 100 g podczas gdy np. zwykły żytni chleb razowy zawiera go ok. 6 g, chleb graham 5 g, chleb baltonowski 4,5 g, bułka kajzerka 2 g.

Sporą dawkę błonnika, tak ważnego w diecie aktywnego człowieka, dostarczy na przykład kromka pieczywa Wasa Sport (lub innego wypiekanego w 100% z pełnoziarnistego żyta) z serkiem wiejskim, oliwkami i bazylią. Taki zestaw to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Ponadto pełnoziarniste pieczywo Wasa, jako bogate źródło węglowodanów złożonych, dostarcza organizmowi optymalnie rozłożonej w czasie energii.