REKLAMA: Jak białko służy pięknu

Czy wiedzieliście, że białko, czyli proteiny, jest obecne w setkach procesów zachodzących w ludzkim ciele? Jako przykład może posłużyć budowa i utrzymanie własności kości, tkanki łącznej, skóry i włosów.

Człowiek potrzebuje białek jako modułu do produkcji hormonów, substancji immunologicznych i enzymów. To właśnie w białkach są zapisane informacje genetyczne każdego człowieka. A najlepsze w proteinach jest to, że znajdują się we wszystkim, co nam smakuje: w mięsie i rybach, warzywach, roślinach strączkowych i produktach zbożowych.  Im większą różnorodność składników codziennej diety zachowamy w kuchni, tym mniej będziemy musieli się przejmować kwestiami związanymi z dostarczaniem białka do organizmu.

Powinniśmy zwracać uwagę na jedną rzecz: wiele aktywnych aminokwasów, z których składają się molekuły białek, jest bardzo nietrwałych. Długie gotowanie i zbyt wysoka temperatura wywierają na nie negatywny wpływ. To również jeden z powodów, dla których metoda gotowania AMC okazuje się być najlepsza.

Najważniejsze są przy tym aminokwasy nasycone, czyli te konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, których organizm sam nie potrafi produkować. Aminokwasy takie są dostarczane do organizmu razem z pokarmem. Zbilansowana pod kątem roślinnych i zwierzęcych składników dieta stanowi najmądrzejszą i najbezpieczniejszą zarazem strategię żywieniową.