REKLAMA: Jedzmy warzywa na zdrowie!

Możemy zajadać się wszystkimi gatunkami i odmianami warzyw i owoców bez żadnych obaw o zdrowie: nasze wewnętrzne samopoczucie podziękuje nam i odwdzięczy się dobrą kondycją.

Żadne inne produkty spożywcze nie zawierają tylu mikroelementów, o wartościach zdrowotnych, co kolorowa oferta produktów naturalnych. A najlepsze w warzywach jest to, że przy opracowywaniu swojej diety nikt nie musi się martwić o to, czy jego sałatka z cykorii zawiera mniej czy więcej określonych witamin, niż szparagi.

Jedząc wiśnie i ziemniaki nikt z nas nie zadaje sobie pytania, czy zawierają one odpowiednią ilość substancji mineralnych. Już same poszukiwania – odkrytych pod koniec XX wieku – bioaktywnych substancji roślinnych (obniżają one ryzyko zachorowań na raka i inne zagrażające życiu choroby) były właściwie całkiem zbędne, ponieważ warzywa i owoce dostarczają człowiekowi to, czego organizm potrzebuje do zdrowego funkcjonowania – w formie gotowych mikroelementów i budulca substancji tworzonych przez sam organizm. Im większa różnorodność, na którą pozwolimy sobie wybierając składniki swojej diety, tym pewniejsze jest bezpieczeństwo zapewnienia organizmowi odpowiednich składników.

Oczywiście tak samo ważny jest sposób, w jaki traktujemy tych dostawców mikroelementów:
1. Żywność ta musi być  możliwie jak najświeższa, ponieważ jej zbyt długie przechowywanie bez chłodzenia i ciemności niszczy zarówno witaminy, jak i aktywne substancje roślinne. Dobrze zabezpieczona i przechowywana świeża żywność nie traci wartości odżywczych przez wiele dni.
2. Warzywa muszą być gotowane delikatnie. Bez dodatku wody możemy gotować je w garnku AMC, co sprawia, że rozpuszczalne w wodzie witaminy i aktywne substancje roślinne nie wygotują się i nie zostaną odlane z całą wodą, w której tradycyjnie gotuje się warzywa. Dzięki temu podczas  jedzenia możemy delektować się pełnią smaku.