REKLAMA: Dlaczego tłuszcz nie jest już problemem

Od czasu, gdy specjaliści od żywienia odkryli różnicę pomiędzy „dobrym“ i „złym“ tłuszczem, „zdrowe odżywianie” stało się sprawą bardzo problematyczną. W każdym razie na pierwszy rzut oka. Bliższe przyjrzenie się całemu problemowi sprawia, że kwestia zdrowego i mniej zdrowego tłuszczu (chemicy mówią w tym przypadku o „kwasach tłuszczowych”) jest całkiem prosta: tłuszcz tłuszczowi nierówny.

Nasycone kwasy tłuszczowe są używane na przykład do prażenia chipsów, sprawiają, że konsystencja kiełbasy i sera jest gładka, nadają mięsu aromat i są na północy wykorzystywane jako masło do smarowania pieczywa. Zbyt duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych może wywierać negatywny wpływ na zdrowie, ponieważ organizm magazynuje jego nadmiar na „gorsze czasy”. Dlatego właśnie osoby spożywające dużo nasyconych kwasów tłuszczowych nie tylko tyją, ale też na dłuższą metę szkodzą swojemu sercu i układowi krążenia, osoby takie częściej cierpią na cukrzycę niż osoby szczupłe.

Pojedynczo nienasycone kwasy tłuszczowe występują najczęściej w tłuszczach roślinnych. Są one w mniejszym stopniu magazynowane przez organizm i wpływają w pozytywny sposób na przemianę materii zachodzącą w organizmie. Na południu, w regionach, gdzie do gotowania używa się w pierwszej linii oliwy z oliwek, właśnie z tego powodu, przed wynalezieniem fast foodów i tłustych gotowych przekąsek było zdecydowanie mniej osób cierpiących na choroby serca i układu krążenia niż na północy, gdzie ludzie do gotowania od zawsze używali masła i smalcu.

Wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe można również znaleźć w tłuszczach roślinnych – stosunkowo niewiele w oliwie z oliwek, więcej natomiast na przykład w oleju rzepakowym. Bardzo wiele tego typu kwasów tłuszczowych występuje w niewielkiej ilości tłuszczu, którą spożywamy delektując się smakiem ryb morskich, np. łososia. Wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają pracę serca i układu krążenia, między innymi dlatego, że stymulują organizm do produkcji „dobrego” cholesterolu i zapobiegają produkowaniu jego „złej” odmiany.

Cholesterol to nadrzędne pojęcie obejmujące własny tłuszcz produkowany przez organizm; w tym zakresie rozróżnia się pomiędzy „dobrym” i „złym”, czyli szkodliwym dla zdrowia cholesterolem. Produkcja dobrego cholesterolu profituje z dostarczania organizmowi wielokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych i cierpi, gdy organizm wchłania nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych.

Jedzenie jest jednak ściśle związane z przyjemnością i dobrym smakiem, to właśnie dlatego AMC skonstruowało patelnie i garnki umożliwiające smażenie bez dodatku tłuszczu. Wszystko po to, aby móc zapomnieć o całej tej kwestii nasyconych oraz jedno- i wielokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych, podobnie zresztą, jak kwestię dobrego i złego cholesterolu.